Nyheter
Advarer mot billig revisjon
For billige anbud på revisjon kan være en fare for uavhengigheten, ifølge en kommende rapport.
Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) er i ferd med å sluttføre en rapport på oppdrag fra KS Bedrift og Norges kommunerevisorforbund (NKRF), om revisors uavhengighet.
Bakgrunnen er blant annet kraftig debatt mellom NKRF og private revisorer om hvorvidt kommunale revisorer faktisk er uavhengige, siden de reviderer sine egne eiere.
Å spare er dårlig grunn
Ifølge rapporten er det imidlertid ikke eierskapet som avgjør om revisjonen framstår som både god og uavhengig.
Det er langt viktigere at bestiller er opptatt av god kvalitet på tjenesten, og vet hva det betyr i praksis. I tillegg må leverandøren ha ressurser nok – og ikke selge seg på billigsalg. Å konkurranseutsette revisjonen fordi man vil spare penger, er ingen god løsning, ifølge rapporten.
Det er heller ikke bra for uavhengigheten om det bare er ett firma som tilbyr revisjonstjenestene.
Dessuten er det viktig med riktig avstand mellom revisor og den som revideres. Å være for langt unna er like ille som å være for tett på, fordi det å ha stor avstand kan bety at revisor ikke kjenner virksomhetene godt nok.
Interkommunale revisjoner må derfor være store nok til å sikre et godt fagmiljø, og samtidig sikre en god nok avstand til den enkeltkommunen som skal revideres.
Interkommunalt
Forsker Marthe Indset fra NIBR understreker at det er intervjuobjektenes syn som kommer fram i rapporten, og forskerne har selv foreløpig ikke trukket noen konklusjoner.
Jo mer uavhengig en revisor er, jo større er sannsynligheten for at han vil rapportere om misligheter som blir avdekket under revisjonen. Forskerne peker også på at noen revisorer kan framstå som uavhengige, uten å være det i praksis.
De aller fleste kommunene har i dag organisert revisjonen via et interkommunalt selskap. Noen av de større kommunene har egne kommunerevisjoner, mens knapt 10 prosent av kommunene har engasjert private revisjonsselskaper, ifølge tall NIBR tidligere har samlet inn.
– Interkommunale revisjoner kan ha høy grad av faktisk og tilsynelatende uavhengighet, om de har nok kunder. Med høy forståelse for virksomheten, bredt eierskap og ved å være egen juridisk enhet ligger veldig mye til rette for høy uavhengighet, sier Indset.
Ikke ideologi
Ifølge forskerne er det ekstremt viktig for personene som er intervjuet i studien, at revisor er uavhengig.
– Det er nærmest en indoktrinert verdi. Men noen informanter mener samtidig at man kan være veldig uavhengig av oppdragsgiver, men da ikke ha en god nok forståelse av virksomheten fordi avstanden blir for stor. Det finnes neppe én måte å organisere revisjonen på, som vil være best i alle situasjoner, sier Indset.
– Så organisering av revisjon er et praktisk, ikke et ideologisk spørsmål?
– Ja, det kan du si. Det viktige er at kommunen har en valgmulighet.
Leder av NKRF, Per Olav Nilsen, sier rapporten er bestilt for å se uavhengighet i et videre perspektiv enn bare spørsmål om eierskap.
Nilsen leder kommunerevisjonen i Trondheim.
– Interkommunale ordninger gir større avstand til eier; det er et argument mot å ha helt egen kommunerevisjon?
– Ja, det kan du si. Men det sentrale er å ha store nok kompetansemiljøer, noe som tidligere var utfordringen for kommunal revisjon.
NKRF håper utredningen vil løfte debatten om uavhengighet opp fra spørsmålet om hvor revisor er ansatt.