Trygve Slagsvold Vedum på talerstolen under innledningen av Senterpartiets landsmøte fredag.

Trygve Slagsvold Vedum på talerstolen under innledningen av Senterpartiets landsmøte fredag. 

Foto: JOAKIM HALVORSEN / NTB

Vedum forsvarer lakseskatten

Om fem-ti år kommer folk til å si at innføring av lakseskatt var rett, mener Senterpartiets-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi synes det er kjempebra at folk tjener seg rike på havbruk. men hvis du har veldig store overskudd med å bruke fellesskaps arealer, så må du dele litt mer, sa Vedum da han talte til Senterpartiets landsmøte fredag.

Da landsmøtet startet, sto flere demonstranter fra «kystbrølet» utenfor hotellet. De ber regjeringen skrote planene om grunnrenteskatt på havbruk, men Vedum har ikke tenkt å høre på dem.

Han sammenligner dagens debatt med det som skjedde da man bygget ut vannkraft på begynnelsen av 1900-tallet.

– Nå er det uro. Nå er det bråk. Men om fem-ti år kommer folk til å si at dette var rett. Akkurat som de sa på vannkraft på begynnelsen av 1900-tallet, sier partilederen.

– Hvordan kan du være så sikker?

– Fordi det er alltid konflikt når man innfører denne type saker. Men den norske modellen er at når man har rike naturressurser, så deler vi. Og når man da har veldig store overskudd av havbruk, så mener vi at det er helt vesentlig at man deler både til lokalsamfunnet og oss som fellesskap, sier Vedum til NTB.

(©NTB)