Alf Erik Andersen (Frp) var Mandal kommunes siste ordfører, og nå kan han juble over at kommunen vant Kommunebarometeret i 2020.

Alf Erik Andersen (Frp) var Mandal kommunes siste ordfører, og nå kan han juble over at kommunen vant Kommunebarometeret i 2020.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vinneren av Kommunebarometeret eksisterer ikke lenger

Vinneren av Kommunebarometeret 2020 har alltid hatt en hemmelig drøm om en førsteplass. I siste forsøk nådde Mandal målet.

– Dette er jo helt fantastisk. Vi har alltid kavet rundt i toppen, og vi har drømt om å nå helt til førsteplassen uten å lykkes. Det er jo utrolig gøy at vi klarte det i år, sier tidligere ordfører Alf Erik Andersen (Frp) i tidligere Mandal kommune.

Roser de ansatte

Mandal slo seg i januar sammen med Lindesnes og Marnardal, og den nye kommunen fikk navnet Lindesnes.

De siste seks årene har Mandal aldri hatt en svakere plassering i Kommunebarometeret enn en 11. plass, og i siste forsøk kan Agder-kommunen glede seg over å nå sin hemmelige drøm om å toppe Kommunal Rapports barometer.

– Denne plasseringen er takket være dyktige ansatte som klarer å levere gode tjenester med knappe ressursene vi har hatt, sier Andersen.

Kommunebarometeret

  • Kommunebarometeret er en måling som publiseres av Kommunal Rapport hvert år. Her rangeres kommunene etter 151 utvalgte nøkkeltall.
  • Nøkkeltallene er hentet fra offentlig tilgjengelige statistikkbanker, blant annet SSB, og fordeles på 12 ulike sektorer.
  • Det endelige Kommunebarometeret publiserer vi hvert år i starten av juli, etter at SSB har publisert de endelige Kostra-tallene for foregående år.
  • Tallene i årets kommunebarometer er fra 2019. Derfor opererer vi med daværende kommunestruktur.

Han manglet ett mandat til å bli ordfører i nye Lindesnes, et verv som gikk til Even Tronstad Sagebakken (Ap). Mandals tidligere ordfører er imidlertid representert i både formannskap og kommunestyre i den nye kommunen.

Et utfordrende år

I toppen av årets barometer finner vi mange kjente navn. Blant de ti beste kommunene finner vi gjengangere som Oppegård, Hole og Tynset.

Fjorårets vinner var Oppdal, men i år nådde ikke kommunen helt opp, og må ta til takke med en solid 12. plass i år.

Mandal har gjort kraftige forbedringer i enkelte sektorer. I pleie og omsorg hopper kommunen fra 155. plass i fjor til 64. plass i år, i barnevern stiger Mandal fra 170. plass til 48. plass, og i barnehage fra 126. plass til en solid 54. plass.

I sosialtjenesten er Mandal best i landet, mot 12. plass i fjor.

– Det har vært et litt utfordrende år, der vi har vært tvunget til å sette av en del ressurser til sammenslåingen, og det var en fare for at dette kunne gå ut over kvaliteten på tjenesteproduksjonen. Det er grunn til å berømme rådmannen, hans stab og de ansatte for å ha evnet å levere gode tjenester også med disse forutsetningene, sier Andersen.

Rom for forbedring

I andre enden av tabellen finner vi blant andre de fem Trøndelags-kommunene Leka, Snillfjord, Fosnes, Røyrvik og Namsskogan, Nordlands-kommunen Træna, og helt i bunnen finner vi Berg.

Berg i Troms slo seg i år sammen med Torsken, Lenvik og Tranøy til nye Senja kommune. Berg har de siste årene landet på 299. til 420. plass i Kommunebarometeret.

– Rent umiddelbart er det lett å si at når Berg lander på en sisteplass i Kommunebarometeret, så er det åpenbart et rom for forbedring. I den nye kommunen ser vi etter forbedringer i alle sektorer, sier ordfører Tom Rune Eliseussen (Sp) i Senja.

Skal levere

Som Sp-politiker har Eliseussen ikke vært en talsperson for sammenslåinger, men han mener at den nye kommunen har et handlingsrom som åpner for bedre tjenesteproduksjon. Den nye kommunen har tydelige mål om at innbyggerne skal merke forbedringer.

– I den nye kommunen er vi bedre rustet til å nytte oss den kompetansen vi har i de enkelte sektorene. Vi kan spille litt på hverandre, og vi har store ambisjoner om at Senja skal levere gode tjenester, og at dette er noe innbyggerne også skal merke, sier Eliseussen.