Fra venstre:Johannes Strømberg, medlem av ungdomsrådet og ungdommens fylkesutvalg i Vest-Agder, Oliver Tregde, medlem av ungdomsrådet og ungdommens fylkesting i Vest-Agder, Frida Udøy Grimestad, medlem av ungdomsrådet, Emily Berge, tidligere nestleder av Mandal BU, nå styremedlem for ungdomsrådet, Sara Helmersen, tidligere leder av Mandal BU og Britney Røyland, medlem av Ungdomsrådet.     Foto: Barne- og familiedepartementet
Fra venstre:Johannes Strømberg, medlem av ungdomsrådet og ungdommens fylkesutvalg i Vest-Agder, Oliver Tregde, medlem av ungdomsrådet og ungdommens fylkesting i Vest-Agder, Frida Udøy Grimestad, medlem av ungdomsrådet, Emily Berge, tidligere nestleder av Mandal BU, nå styremedlem for ungdomsrådet, Sara Helmersen, tidligere leder av Mandal BU og Britney Røyland, medlem av Ungdomsrådet. Foto: Barne- og familiedepartementet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mandal er årets ungdomskommune

Mandal er en rollemodell for god ungdomsmedvirkning både nasjonalt og internasjonalt, heter det i begrunnelsen fra juryen. 

Mandal kommune fikk utdelt prisen på 250.000 kroner av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Ungdomskonferansen 2019 arrangeres av Bufdir.

– Det er en stor glede for meg å dele ut prisen for “Årets ungdomskommune” til Mandal. Som sørlending er det jo ekstra gøy å få dele ut prisen til en sørlandskommune. Kommunen jobber godt for å forebygge at ungdom faller utenfor, og har skapt en kultur for å høre hva ungdom har å si, ta dem på alvor og la dem få erfare demokrati i praksis, sier barne- og familieminister i en pressemelding.

Til inspirasjon

Fakta om Ungdomskonferansen

Tidligere Barne- og ungdomskonferansen, arrangert siden 2003.

 Medarrangør i 2019 er Bydel Grorud, tidligere vinner av prisen for årets ungdomskommune.

600 deltakere fra ulike ungdomsråd, samt ansatte og politikere fra kommuner i hele landet. Konferansen finner sted i Oslo, på Quality Hotel 33 på Økern, fra 28. - 29. oktober.

Prisen går til kommuner som utmerker seg i arbeidet med å ta ungdom på alvor og involvere dem som likeverdige innbyggere.

– Å bli kåret til “Årets ungdomskommune” henger høyt. Regjeringen ønsker at flere kommuner kan la seg inspirere til å legge bedre til rette for at ungdom inkluderes og høres i prosesser, beslutninger og planer i kommunene, sier Ropstad.

– En internasjonal rollemodell

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har ledet juryarbeidet. Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:

«Mandal er en rollemodell for god ungdomsmedvirkning både nasjonalt og internasjonalt. Kommunen har utarbeidet gode strukturer for å gi unge både en mulighet til å si sin mening, men også å bli lyttet til. Ungdomsrådet er del av saksgangen i de fleste politiske beslutninger i kommunen, og har gitt flere konkrete gjennomslag som gjør det bedre å være ungdom i kommunen».

Totalt var 22 kommuner nominerte til prisen. Bodø, Ulstein og Vefsn var finalistene til prisen.