Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil tette hull for flere private fastleger

Heretter skal det bli mye vanskeligere for private fastleger å etablere seg, sier Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth. En varslet krig, sier Frp om vedtaket.

I budsjettavtalen som SV og Ap-Sp-regjeringen ble enige om tirsdag, heter det at Stortinget ber regjeringen «utarbeide hjemmel til å regulere etablering av helprivate kommersielle allmennlegekontor.»

– Dette betyr i praksis at vi tetter hullet for flere private fastleger, sier Myrseth til NTB.

– Det skal bli vanskeligere å etablere seg?

– Absolutt. Det skal bli mye vanskeligere, sier Aps helsepolitiske talsperson.

Proppen dratt ut

Hun viser til at det stadig dukker opp nye private legekontorer, som til dels driver aggressiv markedsføring overfor nyutdannede leger, mens det er stor mangel på kommunale fastleger landet over.

Selv om regjeringen har satt av nesten 700 millioner kroner til å styrke fastlegeordningen, hjelper det ikke dersom frafallet i det kommunale systemet fortsetter, mener Myrseth.

– Det nytter ikke å fylle penger på toppen når proppen er dratt ut i bunn, slår hun fast.

Helse- og omsorgsdepartementet skal nå utrede hvordan en hjemmel kan utformes.

Frp vil omgjøre

Men allerede før noe konkret ligger på bordet, varsler Frp at vedtaket vil bli omgjort dersom de igjen skulle komme i regjering.

– Regjeringen har varslet krig mot private aktører. Det slår ut i full blomst når de nå vil gjøre det vanskeligere for private fastleger å etablere seg. Dette vil være blant de første tingene Frp vil omgjøre om vi kommer i regjering, sier Bård Hoksrud og Morten Wold, som utgjør Frps helsefraksjon på Stortinget.

– Ap, Sp og SV burde være mer opptatt av pasienten enn hvem som er fastlegen, mener de to.

Ap har lenge kjempet mot privatiseringen i helsevesenet. Neste uke blir vedtaket om å fjerne ordningen med fritt behandlingsvalg dunket gjennom i Stortinget.

(©NTB)