En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene mens en kvinne i midten av 30-årene ble lettere skadd etter knivstikking ved et Nav-kontor i Bergen.

En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene mens en kvinne i midten av 30-årene ble lettere skadd etter knivstikking ved et Nav-kontor i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Varsler gjennomgang etter drap på Nav-kontor

En mørk dag for Bergen kommune, sier byråd for arbeid, sosial og bolig, Lubna Boby Jaffery (Ap), om knivstikkingen på et Nav-kontor. Nå skal Nav vurdere saken.

En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene etter knivstikkingen, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd.

– En av våre kolleger har gått bort på tragisk vis mens hun var på jobb. En annen har blitt skadd. Tanker og dypeste medfølelse til familien, pårørende som nå står midt i krise, sa Jaffery på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Det er dramatiske hendelser som berører hver og en av oss. Vi må ta tiden til hjelp for å ta innover oss at vi har mistet en god kollega og ansatt i kommunen.

Statsråd varsler gjennomgang

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er klar på at det er viktig at Nav selv gjennomgår omstendigheten etter at to Nav-ansatte i Bergen ble knivstukket. Han pekte på drapet på et Nav-kontor i Grorud i 2013.

– Etter det var det en full gjennomgang, og det er et tema som hele tiden er høyt på dagsordenen i Nav. Politiet skal gjøre sin jobb, men det er naturlig at vi også går opp saken fra vår og fra Navs side. Vi må se på omstendighetene og om det er noe som må forbedres, sa Røe Isaksen.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte sier at det «verst tenkelige har skjedd».

– Nå tenker vi først og fremst på hennes nærmeste, på kollegaen som ble skadd og på de andre som var til stede på Nav-kontoret. Nav skal være en trygg arbeidsplass og et trygt sted å komme til for de som trenger oss. Det som har skjedd, er dypt tragisk.

Trusler over år

Flere ansatte på Nav Årstad i Bergen, der to ansatte ble knivstukket mandag, har gjennom flere år mottatt grove og alvorlige trusler fra brukere, skriver VG.

Avisen har gått gjennom rettsdokumenter der en rekke personer er dømt og tiltalt for trusler mot Nav-ansatte på kontoret på Årstad de siste årene. Flere av sakene gjelder drapstrusler, andre trusler og krenkende atferd.

FO-leder Mimmi Kvisvik kaller hendelsen tragisk. – På mange Nav-kontorer lever ansatte med dette i det daglige og er redd ting kan skje. Nå har vi også en bekreftelse på at det skjer, sier Kvisvik.

FO organiserer Nav-ansatte i ulike roller, og de har flere medlemmer på Nav Årstad i Bergen.

– Det er tragisk når en ansatt blir angrepet på jobb i kommunen og dør av skadene, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS, kommunesektorens organisasjon.

– Kommune-Norge sender varme tanker til kvinnens familie, til det andre offeret og til kolleger i Bergen kommune, sier Gram.

(©NTB)