Nyheter
Varden på Boknafjellet
Bokn ligger i ytre Ryfylke, og er med sine 817 innbyggere en av landets minste kommuner.
Tre bruer knytter Boknøyene sammen med Haugalandet, og Bokn er derfor en typisk pendlerkommune. Olje- og gassvirksomheten i nabokommunene samt landbruk og fiske er det man lever av i denne lille kommunen som får flere innflyttere.
Bokn betyr sjømerke eller seilingsmerke, derfor ble varden på det 294 meter høye Boknafjellet valgt som motiv den gang våpenet ble til på 80-tallet.
- Talløse generasjoner har fulgt systemet med varder langs kysten, og varden på Boknafjellet var en av de viktigste, forteller ordfører Kyrre Lindanger (Ap).
Kommunestyret diskuterte fargene på våpenet, og noen ville ha gull og rødt. Men de kom fram til at det var feil fargekombinasjon for en øykommune. Dermed ble det blått, for havet, og sølv, som symbol på havets rikdom.
Motiv som røsslyng, hjort, rådyr, skip, kors og bølger var også med i diskusjonen, og det ble vedtatt noen bølger under varden. Men Riksarkivet var lunkne til det forslaget fordi et kommunevåpen skal inneholde kun et motiv etter de heraldiske reglene. Dermed ble det bare varde.
Kjekt på Bokn
- På 90-tallet hadde vi slagordet «Med hjarte i Bokn». Men det bruker vi ikke lenger. Nå har vi et prosjektet som heter «Kjekt på Bokn», og vi skal bruke det som slagord. Det er fint med et slagord som ikke bare er tomt prat, men et ordentlig prosjekt, synes ordføreren.
Prosjektet «Kjekt på Bokn» skal skape trivsel og tilflytting. Tre grupper med politikere og innbyggere skal jobbe med næringsutvikling, helsefremmende tiltak og ut i naturen-prosjekter.
- I 2012 får vi et veisamband her i distriktet som binder hele bo- og arbeidsregionen sammen. Da har vi tro på at det vil løsne for Bokn og at flere vil bo her, sier ordføreren.