Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vannkraftkommuner skal få 3 milliarder mindre i tilskudd

Regjeringen foreslår et ettårig trekk i rammetilskuddet til kommuner og fylkeskommuner med inntekt fra konsesjonskraft.

Forslaget innebærer et ettårig trekk i rammetilskuddet på til sammen 3 milliarder kroner fra kommuner og fylkeskommuner i områder med høyest strømpriser, altså Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

For å få en rimelig fordeling av trekket vil kommunene og fylkeskommunene fram til fram til 1. desember gi kunne rapportere inn hvordan konsesjonskraften er disponert. Basert på innsendt informasjon fastsetter regjeringen den endelige fordelingen.

Verdien av konsesjonskraften i områdene med høye strømpriser anslås til om lag 13 milliarder kroner i 2022 og 11 milliarder i 2023 – opp fra 4 milliarder i 2021. Beregningen er gjort ut fra prisanslag fastlagt i begynnelsen av august i år.

Heidi Greni, som er kommunalpolitisk talsperson for Senterpartiet sier vi står i en ekstraordinær situasjon der inntektene til kraftkommunene øker fra fire milliarder i fjor, til 13 milliarder i år og 11 milliarder neste år.

– Med omfordelingen på tre milliarder i de sørligste prisområdene vil kraftkommune fortsatt oppleve minst en dobling fra i fjor. Samtidig får andre kommuner som ikke har kraftproduksjon men opplever enorm kostnadsvekst, et bidrag til å dekke disse. Dette er viktig for å hjelpe utsatte kommuner med å bevare tjenester og samtidig bevare legitimiteten til dagens inntektssystem, sier Greni.

– Dette er et ekstraordinært grep regjeringen nå tar, ikke en varig endring i inntektssystemet til kommunene, understreker hun.

(©NTB)