Tom Cato Karlsen er klar for seks nye år som statsforvalter i Nordland.

Tom Cato Karlsen er klar for seks nye år som statsforvalter i Nordland. 

Foto: Elin Svendsen

Utnevnt til statsforvalter i seks nye år

Tom Cato Karlsen (49) er utnevnt til statsforvalter i Nordland for en ny åremålsperiode.

Det nye åremålet er for perioden 1. januar 2025 til 31. desember 2030.

– Det har vært både spennende og utfordrende å være statsforvalter i Nordland. Jeg ser virkelig fram til å jobbe videre sammen med kommunene i fylket, sier Tom Cato Karlsen til egen nettside.

Han har vært statsforvalter i Nordland siden 2. januar 2019. 

– Jeg har lært mye disse årene, ikke minst når gjelder beredskapsarbeid og krisehåndtering. Både gjennom årene med pandemi og den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå står i, sier Karlsen.

Karlsen ble i 2020 oppnevnt av regjeringen til å lede generalistkommuneutvalget. Dette utvalget fikk i oppgave å skaffe til veie et helhetlig kunnskapsgrunnlag om det norske kommunesystemet. I mars 2023 leverte utvalget sin utredning der det ble pekt på kommunenes utfordringer og lagt fram anbefalinger til hvordan disse kan følges opp.

– Etter å ha ledet generalistkommuneutvalget, har jeg blitt godt kjent med de utfordringene som spesielt kommunene i Nord-Norge står i. Å finne gode løsninger for framtiden er en viktig del av jobben som statsforvalter i Nordland, sier Karlsen.

Da han ble utnevnt i 2019 kom han fra stillingen som overlege ved akuttmedisinsk klinikk på Nordlandssykehuset i Bodø. 

Karlsen har tidligere vært folkevalgt for Fremskrittspartiet i 11 år, der han i perioden 2014 til 2017 var varaordfører i Bodø kommune. Karlsen har også jobbet som statssekretær i Samferdselsdepartementet i perioden 2014 – 2017.