Sigrun W. Prestbakmo, ordfører i Salangen, reagerer på underskuddsgarantien som Bø kommune har fått.

Sigrun W. Prestbakmo, ordfører i Salangen, reagerer på underskuddsgarantien som Bø kommune har fått.

Foto: Senterpartiet/flickr (CC BY-ND 2.0)

Skarpe reaksjoner på «underskuddsgarantien»

«Underskuddsgarantien» for Bø kommunes skattegrep skaper reaksjoner fra kommunalt hold. Én av dem som reagerer, er Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp), ordfører i Salangen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Kommunal Rapport hadde meldt om at Høyre-styrte Bø kommune hadde fått en form for «underskuddsgaranti» for sine kuttgrep på formuesskatten.

På Facebook-siden til Kommunal Rapport skriver Salangens ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo:

«Så da er det bare å hive seg rundt for oss andre og, for å redusere kommunale inntekter med smarte triks? Fordi staten betaler om vi taper penger?», spør hun.

Statlig garanti for Høyre-ordførere?

«Eller gjelder det bare en Høyre-ordfører? Ellers er jo strategien å ta fra kommunene handlingsrom. Så dette var merkelige greier», legger hun til før hun konkluderer:

«Uansett, moralen er åpenbart, foreløpig, at om du er Høyre-ordfører og gjør noe kommunen taper penger på, så tar staten regninga.»

Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo levner ingen tvil om hva hun syns om skattegrepene til Bø kommune.

Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo levner ingen tvil om hva hun syns om skattegrepene til Bø kommune.

Skjermdump fra Kommunal Rapports Facebook-side

Prinsipielt interessant

Prestbakmo synes det er bra at Kommunal Rapport følger opp Bø kommunes kutt-vedtak.

«Jeg ser fram til at Kommunal Rapport problematiserer om kommuner skal kunne få dekket tap av inntekter hvis vi gjør lignende stunt som Bø gjør med formuesskatten. Det gjelder også kommuner uten Høyre-ordfører», skriver hun videre.

– Dette blir prinsipielt interessant. For man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at dette måtte gå i minus, mener Salangen-ordføreren.

– Ikke milliarder nok til alle kommunene

Også Prestbakmos partikollega Heidi Greni, som sitter i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, reagerte på nyheten.

«Så dette er altså regjeringas løsning på at små og mellomstore kommuner er kraftig underfinansiert?», skrev Greni på Facebook.

«Min påstand er at det ikke er milliardærer nok til alle disse kommunene», fortsetter hun i sitt innlegg.

– Ingen kritikk av Bø

Overfor Kommunal Rapport utdyper hun hva hun syns om Bøs skattegrep.

– Dette er ikke ment som kritikk av Bø kommune. Det er helt innenfor den demokratiske, kommunale selvråderetten, det Bø gjør, men det kan ikke være slik at resten av Kommune-Norge skal finansiere enkeltkommuners skattekutt, sier hun.

Greni sier at hun har stor forståelse for at kommuner snur hver stein – for å bedre sin økonomi, gjøre seg attraktiv for næringslivet og sørge for tilflytting.

– Kritikken min retter seg først og fremst mot regjeringen, og systemet. Kommunene er blitt sultefôret de fem siste årene. Så jeg skjønner godt at de tar kreative grep, men det er ikke bærekraftig hvis nå alle etter hvert gjør det samme som Bø, forklarer stortingsrepresentanten.

– Jeg er helt enig med KS i dens betraktning. Dette skal holdes utenfor systemet for inntektsutjevningen, sier Greni.

Redder Bø fra milliontap?

Ap og SV reagerer på at regjeringen redder Bø fra å gå med milliontap etter å ha satt ned formuesskatten, grunnet den såkalte skatteutjevningsordningen.

At Bø gir skattelette, betyr mindre penger inn til felleskassa. Det lå an til at Bø måtte dekke dette selv, skriver NRK.

Kort fortalt viste regnestykket at Bø lå an til å gå 10 millioner kroner i minus, med dem som har meldt flytting så langt. Kommunen senket formuesskatten for å tiltrekke seg nye, rike innbyggere, og Bjørn Dæhlie og eiendomsinvestoren Einar Sissener er blant dem som har meldt flytting.

Nå får Bø et særunntak fra reglene slik at tapet blir redusert til 5 millioner kroner – som er beløpet kommunen taper som følge av redusert formuesskatt for innbyggerne som var bosatt i Bø fra før.

– Rett og slett kameraderi

Det faller ikke i god jord hos opposisjonen.

– Dette er rett og slett kameraderi og en Høyre-regjering som redder sin ordfører, tilrettelegger og tilpasser regelverket for at Bø kommune skal komme godt ut av det, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til Dagens Næringsliv.

– Her er det en profilert Høyre-ordfører som har fått særbehandling, og hjelp fra en høyrestyrt-regjering, sier finanspolitisk talsperson Eigil Knutsen i Arbeiderpartiet.

– Konsekvensene ikke tydelige nok

Statssekretær Paal Pedersen (H) mener derimot at det er positivt at kommunene tenker kreativt og skaper økt aktivitet.

– Men vi ser at på akkurat dette området, så var ikke konsekvensene tydelige nok i systemet. Det tar vi konsekvensene av, sier Pedersen til NRK.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.