Ordfører i Risør, Kai Strat (H), sier han har full respekt for at folk føler seg utrygge når snøen ligger midt på vinduet.
Ordfører i Risør, Kai Strat (H), sier han har full respekt for at folk føler seg utrygge når snøen ligger midt på vinduet.

Risør-ordfører: – Nå er liv og helse det viktigste

Små elbiler er byttet ut med firehjulstrekkere og truger i hjemmetjenesten i flere sørlandsbyer nå. – Så langt har det gått bra, sier ordfører Kai Strat (H) i Risør.

– Det er en spesiell situasjon, sier ordfører Kai Strat i Risør. Han er på hjemmekontor slik også de fleste andre som har sin daglige jobb på kommunehuset er nå om dagen.

Kommunen har ikke prioritert å brøyte fram til kommunehuset eller å fjerne treet som har ramla over veien foran huset.

– Nå er liv og helse det viktigste.

Hovedveiene i Risør er åpne med tanke på beredskapen, men kommunen har ennå ikke fått rydda alle sidegater og inntil husvegger. Innbyggerne går på ski i sentrum.

Kommunehuset i Risør ligger stille og nedsnødd. Kommunen prioriterer innbyggernes liv og helse istedet for å måke veien inn til kommunehuset og fjerne treet som har ramla der.
Kommunehuset i Risør ligger stille og nedsnødd. Kommunen prioriterer innbyggernes liv og helse istedet for å måke veien inn til kommunehuset og fjerne treet som har ramla der.Foto: Risør kommune

Trehusene ligger tett i tett i sørlandsbyen. Yr melder om en snødybde på 120 cm.

De små elbilene til hjemmetjenesten er byttet ut med firehjulstrekkere. Ifølge ordføreren har en del av hjemmesykepleierne tilgang til truger, men han vet ikke om de har vært i bruk ennå. Kommunen har beredskap på skuter, men så langt har den ikke vært tatt i bruk. Med forbehold anslår ordføreren at det kanskje er mellom ti og tyve innbyggere som fortsatt er innesnødd.

– Vi har gjort prioriteringer og så langt har det gått bra. Men noen eldre er fortsatt innesnødd som ikke har hjemmetjenester og noen er uten strøm. Noen kommer seg ikke ut til vedskjulet eller ut på hovedveien. Det må folk ta ansvar for selv.

Frivilligsentralen har startet eget måkelag som kan hjelpe innbyggere som ikke klarer å måke selv.

– Jeg har full respekt for at folk føler seg utrygge når snøen ligger til midt på vinduet, sier ordføreren.

Skolene i Risør og to barnehager i Risør er stengt til og med i morgen. Da gjøres en ny vurdering.

I mellomtida dumpes snøen i havet. Havnebassenget er allerede fullt. Nå dumpes snøen lengre ut. Snø som er fri for forurensninger og avfall kan dumpes uten særskilt tillatelse etter forurensningsloven.

– Vi tolker det slik at snøen som kommer nå, er rein, sier ordføreren.

Truger

Røde Kors, Sivilforsvaret og Kristiansandregionen brann og redning stiller med ulike kjøretøyer med sjåfører for å bistå hjemmetjenesten i Kristiansand. Idrettsetaten i kommunen stiller også med firehjulstrekkere.

Likevel er det ikke alle som får den hjelpen de har krav på.

– Vi kommer oss nå bare ut til de brukerne av hjemmesykepleie det er aller viktigst for, sier Mette Brevigh Nilsen, kommunalsjef for Hjemmetjenester og rehabilitering, på Kristiansand kommunes hjemmesider.

I Lillesand har hjemmetjenesten tatt i bruk truger for å komme fram til innesnødde hjelpetrengende.