– 2021 viste seg å bli et godt år for oss og våre kunder. Økonomien kom seg veldig raskt etter pandemien, sier administrerende direktør Åmund T. Lunde, i Oslo Pensjonsforsikring.

– 2021 viste seg å bli et godt år for oss og våre kunder. Økonomien kom seg veldig raskt etter pandemien, sier administrerende direktør Åmund T. Lunde, i Oslo Pensjonsforsikring.

Foto: Ingar Sørensen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rekordresultat for Oslo Pensjonsforsikring

Den kommunalt eide pensjonsleverandøren leverte en verdijustert avkastning på 10,2 prosent. Det er det beste konsernresultatet noensinne.

Konsernresultatet før skatt endte med rekord, på 1.211 millioner kroner. Det er det høyeste livsforsikringsselskapet har hatt noen gang og 80 millioner kroner bedre enn i 2020.

– Vi er veldig fornøyde med både resultat for selskapet og avkastningen på kundenes midler. De tre siste årene har vi levert til sammen 31 prosent avkastning til kundene, sier Åmund T. Lunde, administrerende direktør i Oslo Pensjonsforsikring, til Kommunal Rapport.

Oppskrift på resultater

Lunde forteller at det er en oppskrift selskapet har fulgt i mange år og som har gitt gode resultater:

– Strategien vår har vært at vi skal være så solide at vi kan holde på kortene selv når det går dårlig eller er turbulent i finansmarkedene. Da har vi fått med oss nedturer og oppturer. Vi har hatt is i magen, sier han.

Konsernet Oslo Pensjonsforsikring er eid av Oslo kommune og består av de to forsikringsselskapene Oslo Pensjonsforsikring AS og Oslo Forsikring AS.

Oslo Pensjonsforsikrings kunder er Oslo kommune, Ruter, Sporveien Oslo, Oslo Nye Teater, Oslo universitetssykehus og flere andre kommunale selskaper og helseforetak.

Har bygget soliditet

Pensjonsleverandøren har prioritert å bygge soliditet fremfor å tilbakeføre overskudd:

– Målet er å få lavest mulig pensjonskostnader for våre kunder. Det har vært gode tider for det. Vi har en veldig diversifisert forvaltning og investert i mange ulike aktiva-klasser. Det har vi tjent godt på.

Soliditeten har muliggjort det å ta risiko:

– Det har betalt seg. Vi har trodd på strategien og den måten å tenke på, forteller Lunde.

Pensjonskassen har levert god avkastning de siste årene:

– Vi er solide og har kunnet sitte stille gjennom nedgangstiden. Da har vi også fått med oss oppgangen. Ny kapital er plassert i instrumenter som gir god avkastning. Det gir kunder som Oslo kommune og Oslo universitetssykehus mer penger å bruke på innbyggere og pasienter, sier Lunde.

– Formidabel oppgang

Den samlede verdijusterte avkastningen ble 10,2 prosent.

– 2021 viste seg å bli et godt år for oss og våre kunder. Økonomien kom seg veldig raskt etter pandemien. Vi satt på investeringer gjennom nedgangen i 2020, og det har gitt oss og våre kunder en formidabel oppgang i 2021, sier Lunde.

Lunde påpeker at det for 2022 er nye utfordringer som gjør seg gjeldende: inflasjon og økende renter.

– Det blir veldig spennende å se hvordan markedene håndterer en økonomi der rentene stiger. Det er mange år siden sist det skjedde. For vår egen del er vi veldig solide – og det gir oss muligheten til god avkastning når rentene stiger, sier Lunde.

Eid av Oslo kommune

For fjerde kvartal av 2021 var avkastningen 2,4 prosent, sammenlignet med 4,2 prosent for samme periode i 2020.

For hele året var avkastningen 10,2 prosent. Det utgjør 10,27 milliarder kroner i samlede finansinntekter for OPFs kunder i året som gikk. I 2020 var tallene 7,9 prosent avkastning og samlede finansinntekter på 7.276 milliarder kroner.

Konsernresultatet endte på 1.211 millioner kroner for hele 2021, mot 1.128 millioner kroner for 2020.

Oslo Pensjonsforsikring har en forvaltningskapital på 126 milliarder kroner.