Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker at kommunen gir noe av overskuddet den fra kraftproduksjon, tilbake til innbyggerne i form av lavere strømpriser.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker at kommunen gir noe av overskuddet den fra kraftproduksjon, tilbake til innbyggerne i form av lavere strømpriser.

Foto: Terje Lien

Oslo byrådsleder vil gi innbyggerne lavere strømpris, men trenger hjelp fra staten

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forteller at kommunen planlegger å kutte inntektene de henter ut av kraftselskapet, for å tilby kundene attraktive fastprisavtaler.

Men for å få det til, er kommunen avhengig av at staten endrer regelverket.

Som eneeier av Hafslund Eco, Norges nest største kraftprodusent, ønsker Oslo kommune å gi innbyggerne lavere strømregninger, skriver VG.

– Du vet hva vi har i lønningsposen, men når høyere matpriser og helt sikkert renteøkning kommer på toppen av strømprissjokket fremover, da har du ikke forutsigbare rammer i hverdagslivet ditt, sier byrådsleder Johansen.

Byråd for næring og eierskap i byrådet, Victoria Marie Evensen (Ap) sier de ønsker å tilby privatkunder det samme tilbudet som industrien har, langsiktige og forutsigbare avtaler – men at det krever at statlige myndigheter foretar en regelendring som åpner for det.

– Det handler om grunnrentebeskatning som gjør at vi ikke kan tilby det til våre privatkunder. Derfor må finansministeren på banen, sier hun.

Når dette eventuelt kan skje, er uklart, men Evensen mener at de kan ha på plass et tilbud i løpet av få måneder. Men da må finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bidrar på regelsiden.

Vedum hadde torsdag ikke anledning til å kommentere saken til VG.

(©NTB)