Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltok onsdag i spontanspørretimen på Stortinget.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltok onsdag i spontanspørretimen på Stortinget.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mehl vil ikke garantere full domstolsreversering

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er åpen for at noen av de sammenslåtte tingrettene kan bestå hvis det er lokalt ønske om det.

– Vi ønsker å gå tilbake til den tidligere strukturen med mindre det er lokal enighet om å beholde de sentraliserte domstolene.

Det sier Mehl til NTB etter at hun ble presset om domstolsreformen i spørretimen på Stortinget onsdag.

I et forslag som ble lagt ut på høring i forrige uke, gikk regjeringen inn for full reversering av den forrige regjeringens reform, der antall tingretter ble redusert fra 60 til 23.

Men regjeringen la også inn et forbehold om kommunal selvbestemmelse. Dette er i tråd med regjeringsplattformen fra Hurdal, påpeker Mehl.

– Det ligger klart i Hurdalsplattformen at vi kan gjøre unntak der hvor det er bred enighet lokalt om å beholde dagens struktur. Det mener jeg har vært tydelig hele veien.

Lover å lytte

Statsråden forsikrer om at hun kommer til å lytte til de innspillene hun får.

– Det er viktig for meg å ha en god prosess på dette. Derfor har vi sendt forslaget på høring. Noen steder i landet kan dette ha fungert godt, mens andre steder kan det være mindre godt. Det er ting som høringen vil belyse. Og så vet jeg at dette er en sak hvor det hele veien har vært mye politisk uenighet. Jeg regner med at det kommer til å fortsette, sier Mehl til NTB.

– Jeg ønsker å ha en seriøs og god tilnærming til dette, og da er det riktig å se på helheten i de høringssvarene som kommer.

Kaosbeskyldninger

I spørretimen ble Mehl utfordret av Høyres Ingunn Foss, som beskyldte Mehl for å ha kastet domstolene ut i en «kaotisk prosess med ny usikkerhet».

Men ifølge Mehl er det Høyre som står for kaoset.

– Høyre har skapt et enormt kaos i denne saken gjennom sine mange forsøk på å få sentralisert domstolene, som de til slutt lyktes med i fjor, sier hun.

– Nå er jeg opptatt av at vi får landet en ny struktur så raskt det lar seg gjøre innenfor rammene av en forsvarlig og god prosess, slik at vi får ro.

(©NTB)