Nyheter

Matpakkekjeden Ekte & Enkelt (kandidat 2: Marit Sandberg)

ASKER: Med mesterkokk Arne Brimi på laget, er Marit Sandberg og den kommunale bedriften Asker Produkt i ferd med å smøre gourmetmatpakkekonseptet Ekte & Enkelt utover Norge.

I Asker Produkts lokaler rett ved E-18 er Mats Andreassen i full gang med å lage dagens matpakker. Om et par timer skal de kjøres ut til Vollen ungdomsskole i Asker.

- Salami og ost i dag, forteller Andreassen, som også er med i den kommunale bedriftens styre.

Fra klokken seks i morges har Per Arne Ringstad og Christin Andersen bakt brød, bagetter og lekre rundstykker av groveste og sunneste sort i bedriftens eget bakeri.

Med daglig leder Marit Sandberg i spissen har vekstbedriften med yrkeshemmet arbeidskraft utviklet matpakkekonseptet Ekte & Enkelt de siste tre årene, i samarbeid med den kjente mesterkokken Arne Brimi.

Det er nettopp godkjent som merkevare, og skal nå eksporteres til flere kommunale bedrifter og skoler.

Ekte & Enkelt

Sandberg har tenkt merkevarebygging fra første stund med Ekte & Enkelt.

- Vi drev med mat her før 2005 også. Men for å knytte yrkeshemmede sterkere til kvalitet og samfunnsnyttig arbeid, ville vi ha med en profilert kokk. Arne Brimi passet godt med sin matfilosofi om sunne, gode, gjerne lokale råvarer. Heldigvis stiller han opp for oss med sitt navn og sin kunnskap, uten at han får noe kommersielt igjen for det. Han ønsker å hjelpe yrkeshemmede, og å bidra til matkultur blant barn og unge, sier Sandberg til Kommunal Rapport. Også den lokale mesterkokken Tom Victor Gausdal er involvert i prosjektet.

Kommunalt eide Klones gård i Brimis hjemkommune Vågå er blitt et opplæringssenter for Ekte & Enkelt-konseptet. Kommunen planlegger å etablere en vekstbedrift for å drive stedet, slik at det kan bli et nasjonalt senter.

Satser nasjonalt

«Dette kan jo ingen være imot», sa daværende helseminister Sylvia Brustad da hun besøkte et kurs i Vågå tidligere i år. Marit Sandberg tok henne på ordet, og sendte for en knapp måned siden søknad til etterfølger Bjarne Håkon Hanssen om 800.000 kroner til et treårig nasjonalt prosjekt - sammen med Brimi og Klones Gård.

Målet er å gjøre matpakketilbudet til grunnskoler tilgjengelig over hele landet. Planen er å foredle Asker Produkts erfaringer, og overføre dem til andre vekstbedrifter.

- Dette konseptet er altfor godt til at vi skal sitte alene med det, forteller daglig leder Marit Sandberg til Kommunal Rapport.

Nummer to i «matpakkekjeden» er vekstbedriften ASVO Tromsø. Ledelse og ansatte var sist vinter på kurs på Klones gård, med en av Brimis kokker som lærer. Fra september har bedriften levert matpakker til skolene Tromstun og Stakkevollan i Tromsø.

Intensjonsavtale om Ekte & Enkelt-matpakker er i tillegg inngått med Øvre Romerike Industrier og Nordpolen Industrier i Oslo.

Høy kvalitet til lav pris

Rundt 15 yrkeshemmede og arbeidsledere holder høyt tempo i Asker Produkts kjøkken og bakeri. Det er ikke vanlige brødskiver de smører. Det skal være sunt, godt og lekkert - til lavest mulig pris.

- Matpakkeproduksjonen går rundt, men det er krevende å holde prisen nede. De skal ikke koste mer enn at alle elever har råd til dem, sier Sandberg.

Å utvikle en mer økonomisk bærekraftig produksjon blir viktig i det nasjonale prosjektet. Asker Produkt tjener mer på å drive catering i kommunen, og kantiner for både et privat oljeselskap og flere kommunale virksomheter. Bedriften har kjøpt et bakeri i Asker sentrum, hvor yrkeshemmede driver Den Glade Baker.

- Noen i bransjen murrer, og mener det er konkurransevridning fordi det offentlige betaler for vår arbeidskraft. Men vi må jo konkurrere med det ordinære næringslivet på kvalitet og levering med arbeidskraft vi får tildelt, og som ikke er etterspurt av andre, sier Sandberg.

Brimi-råd

Seks elever er nå valgt inn i Brimi-rådet på Vollen skole.

- Elevene forteller oss at de liker maten, men vi gir dem nå mulighet til å komme med egne menyforslag. Det var elevene som fant på navnet, ler hun.

Asker-elevene kan bestille matpakke på nettet direkte fra Asker Produkt. Stor pakke koster 27 kroner dagen, liten 20,50. Abonnement fra høstferien til jul koster 1.350 kroner for stor pakke, 1.000 for liten. Salat og kornblandinger står også på den rullerende fem ukers menyen.

Sandberg vil gjerne ha med flere skoler i Asker, men flere er nølende.

- Det er en barriere å skulle betale for skolemat. Asker kommune vurderer nå om de skal tilby alle elever matpakke. De tror mat i skolen kommer. Det er bra, sier hun.

Powered by Labrador CMS