Aksjonister blokkerer inngangen til regjeringskontorene i Akersgata. Her er Ella Marie Hætta Isaksen sammen med aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat.

Aksjonister blokkerer inngangen til regjeringskontorene i Akersgata. Her er Ella Marie Hætta Isaksen sammen med aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lokalpolitikere delt i synet på vindturbinene på Fosen

Senterpartiets fylkesvaraordfører i Trøndelag mener de omstridte vindturbinene på Fosen bør stå. Arbeiderpartiordføreren i Tromsø mener de bør rives

– Det er ekstremt viktig at det fattes en klok og fornuftig beslutning som begge parter kan forholde seg til. Dette er en ekstremt vanskelig sak, sier varaordfører Tomas Iver Hallem (Sp) i Trøndelag til Adresseavisen.

Det er over 500 dager siden Høyesterett fastslo at konsesjonen for vindkraftanleggene på Fosen er ulovlige uten avbøtende tiltak. Aksjonistene krever at vindparken rives.

– Jeg personlig mener at staten må kompensere for tiltaket som vindparkene representerer, og la møllene stå. Behovet for kraft er stort i Trøndelag de kommende årene, og en riving vil bare flytte etterspørselen etter nye arealer til andre steder, fortsetter Hallem.

Han mener Olje- og energidepartementet kunne gjort noe annerledes for å unngå de store demonstrasjonene, som å være mer åpen om framdriftsplanen.

– Departementet burde hatt en plan over beslutningsprosessen, slik at partene hadde visst hva som er framdrifta. Nå kan det virke som saken er uten tidsplan, sier Hallem til avisen.

– Må rives

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) mener  derimot at det omstridte anlegget må rives. Han synes aksjonistene har blitt behandlet på en uakseptabel måte.

– Sånn jeg tolker dette, så må vindmøllene rives, sier Ap-ordføreren til VG.

Wilhelmsen mener det har vært altfor dårlig dialog med samiske aktører og ber om bedre dialog for å unngå slike saker i fremtiden.

– Vi krever umiddelbar handling for å finne løsninger som gjør at det pågående rettighetsbruddet mot samiske reindriftsutøvere på Fosen tar slutt, sier han. 

Han understreker at Tromsø er en urfolksby, og at samenes rettigheter må overholdes.

Han retter også kritikk mot regjeringen for måten den har behandlet aksjonistene.

– Dette er en fredelig aksjon mot brudd på menneskerettigheter. Vi aksepterer ikke at aksjonistene behandles på denne måten.

Avisa Nordland meldte mandag at tidligere Hamarøy-ordfører Rolf Steffensen melder seg ut av Arbeiderpartiet på grunn av saken.

«Den direkte foranledningen er Aps og regjeringens vedvarende krenkelser av urfolksrettighetene i etterkant av Høyesteretts dom i den såkalte Fosen-saken». Det skriver Steffensen i en e-post til partiet, ifølge avisen.

(©NTB)