Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lærer dømt til å betale 200.000 kroner til elev for ærekrenkelser

En lærer er i tingretten dømt til å betale 200.000 kroner til en elev etter at andre elever oppfattet at hun anklaget en elev for rasisme.

Bakgrunnen for dommen fant sted på en ungdomsskole på Romerike i 2017, skriver Rett24.

Det er uklart hva som skjedde i forkant av lærerens uttalelser, men ifølge læreren hadde eleven reagert med grovt rasistiske svar etter en irettesettelse for voldsbruk. Dette benekter eleven.

I dommen fra Romerike og Glåmdal tingrett heter det at læreren, i klasseromssituasjoner på 8. og 9. trinn, «uttalte seg på en slik måte at elevene oppfattet at hun benyttet karakteristikkene rasist og/eller nazist om eleven». Læreren sa at det var viktig å stanse slik oppførsel, og at «Anders Behring Breivik var en som ikke hadde blitt stoppet».

Eleven gikk til sak mot lærer og skole med krav om oppreisning for ærekrenkelser – og har nå fått medhold i tingretten som mener uttalelsene utvilsomt var egnet til å krenke elevens æresfølelse og omdømme.

Læreren er dømt til å betale eleven 200.000 kroner, mens skolen er frikjent. Likevel dømmes lærer og skole sammen til å betale elevens sakskostnader på 637.000 kroner.

Lærerens prosessfullmektig, advokat Åge Walle, sier de nå skal vurdere om avgjørelsen skal ankes.

(©NTB)