Flyktninger fra Ukraina på vei inn i Polen.
Flyktninger fra Ukraina på vei inn i Polen.Foto: AP Photo/Markus Schreibe
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS-undersøkelse: Kommunene sier ja til Ukraina-flyktninger

269 av 284 kommuner sier ja til å ta i mot flyktninger fra Ukraina, viser en kartlegging fra KS.

– Vi kan vente en stor flyktningstrøm fra den meningsløse krigen. Vi ser et stort engasjement blant ordførere i hele landet for å bidra. Mange kommuner viser til at de har god erfaring med å bosette flyktninger, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS i en pressemelding.

Undersøkelsen ble sendt ut mandag morgen. Så langt har 269 kommuner sagt ja til å ta imot flere flyktninger fra Ukraina. Totalt 284 kommuner har svart.

De kommunene som svarer at de er usikre på om de kan ta imot flyktninger, oppgir at det skyldes at de ikke har erfaring med å bosette flyktninger fra tidligere, ifølge KS.

– Kartleggingen vi har gjort viser at norske kommuner har et stort ønske om å bidra i den internasjonale og nasjonale dugnaden for å hjelpe mennesker på flukt fra krigshandlingene i Ukraina, sier Helgesen.

Flere kommuner har allerede gjort politiske vedtak på at de vil stille opp for mennesker i nød og på flukt, som følge av krigen i Ukraina.

Denne uka kom de første flyktningene til mottakssenteret i Råde kommune.

– Det er avgjørende at sentrale myndigheter gir tidlig beskjed om at kommuner skal forberede seg på å ta imot flere enn antallet som er anmodet fra IMDI, sier Helgesen.