Elita Cakule, fagsjef for internasjonale prosjekter i KS, oppfordrer kommuner til å melde seg dersom de vil hjelpe Ukraina via de polske kommunene som nå får flyktninger.
Elita Cakule, fagsjef for internasjonale prosjekter i KS, oppfordrer kommuner til å melde seg dersom de vil hjelpe Ukraina via de polske kommunene som nå får flyktninger.Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Slik kan norske kommuner bistå ukrainere på flukt

Hvordan kan norske kommuner hjelpe Ukraina? Fagsjef Elita Cakule i KS har en klar oppfordring.

Mandag hadde mer enn 660.000 ukrainere flyktet fra krigshandlingene i hjemlandet. Minst 280.000 av disse har tatt veien inn i nabolandet Polen, melder nyhetsbyrået Ap. Antallet stiger fra time til time.

Fagsjef Elita Cakule i KS har et forslag til kommuner som nå lurer på hvordan de kan bistå folket i Ukraina. 29 polske kommuner ønsker seg norske kommunepartnere til prosjektet Lokalt utviklingsprogram, finansiert med EØS-midler

– Flere av de polske kommunene grenser til Ukraina. Hvis norske kommuner ønsker å gjøre noe nå, så er dette en mulighet. De polske kommunene har vennskapskommuner i Ukraina, sier Cakule.

I denne ukas utgave av podkasten Kontrollutvalget forteller hun om sin kontakt med kollegaer i KS' søsterorganisasjon i Ukraina.

Lage en arbeidsplan

Utviklingsprogrammet skal hjelpe polske kommuner som sliter med flere utfordringer, som fraflytting, arbeidsledighet og dårlig luftkvalitet. Gjennom prosjektet skal kommunene bli bedre rustet til å lage integrerte utviklingsplaner. 

– Lokal utvikling kan være så mangt. Man kan jobbe med klima- og miljøproblematikk eller innbyggerdialog og innbyggerinvolvering. De siste to er en veldig viktig del av det prosjektet. Nå er vi i en ny situasjon, der de polske kommunene står overfor nye utfordringer, sier Cakule.

KS stiller med en oversikt over de polske kommunene og hva de ønsker å jobbe med. Deretter setter de en norsk og en polsk kommune i kontakt med hverandre, slik at de sammen kan bli enige om hva de vil jobbe med – og lage arbeidsplan.

EØS-midler

Programmet er et samarbeid mellom KS og deres polske søsterorganisasjon, polsk forskningsinstitutt for arealplanlegging og OECD. 150.000 euro er satt av til å finansiere de norske kommunenes bidrag i prosjektet.

KS startet rekrutteringen av norske kommuner høsten 2021. Foreløpig har 16 kommuner og fylkeskommuner meldt seg, deriblant Halden, Ås, Sunnfjord, Alta, Bergen, Hamar, Nordland fylkeskommune og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Cakule skulle gjerne sett at det var flere bykommuner på lista – med Bergen som et hederlig unntak.

– På lang sikt kan kommunene bidra med vennskapskommunesamarbeid. Da snakker vi når krigen er over, og Ukraina skal bygges opp igjen, sier Cakule.