Mange av ekspertutvalgets forslag kan bidra til å gjøre fastlegeordningen bedre, mener KS-leder Gunn Marit Helgesen (H).

Mange av ekspertutvalgets forslag kan bidra til å gjøre fastlegeordningen bedre, mener KS-leder Gunn Marit Helgesen (H).

Foto: Ragnhild Sved
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS: – Flere gode forslag for fastlegeordningen

– Dersom forslagene fra ekspertutvalget blir fulgt opp, kan de bidra til at fastlegeordningen kommer på rett spor, sier styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS.

Fortsatt står altfor mange innbyggere uten fastlege, og det koster kommunene for mye å rekruttere og beholde fastleger, konstaterer Helgesen.

– Det skyldes mange forhold, blant annet at næringsmodellen ikke fungerer like godt i alle kommuner, sier hun i en pressemelding om rapporten fra ekspertutvalget for allmennlegetjenester.

KS viser til at de over flere år har jobbet for at kommunene skal få bedre rammer til å velge den driftsformen de mener de er mest tjent med, enten det er ansettelse eller næringsdrift.

– Interessante forslag

Forslagene fra ekspertutvalget som gjelder finansiering og organisering er interessante, og kan bidra til nødvendig handlefrihet for kommunene, mener de.

– Det er veldig positivt at flertallet så tydelig mener at det er nødvendig å fjerne uklarheter omkring fratredende legers rett til å selge praksisen. I dag risikerer innbyggerne å stå uten fastlege når det ikke er mulig å rekruttere til næringsdrift, sier Helgesen.

KS er også fornøyd med flere av tiltakene som foreslås på legevaktområdet. De mener det er viktig å sikre at innbyggerne har en legevakt å kontakte, samtidig som legenes arbeidstid må kunne reduseres.

KS støtter utvalgets forslag om å prøve ut drift av legevakt i helseforetakene på natt der samlokalisering allerede foreligger.

– I tillegg bør digitale løsninger brukes i større omfang, og vi forventer at staten samarbeider med kommunene om å få til flere lignende forsøk, sier Helgesen.

KS mener videre at tiltakene utvalget foreslår, vil bidra til økt rekruttering og til at flere blir i yrket. De synes det er et paradoks at kommunene sliter med å få nok leger, når nyutdannede leger samtidig må vente lenge for å få LIS1-stilling, som de må ha for å bli fastlege.

Vil myke opp kompetansekrav

Ekspertutvalget har flere andre forslag som KS mener vil bidra positivt.

– Vi forventer at regjeringen følger opp utvalgets forslag til å myke opp kompetansekravene. Det vil gjøre det enklere å rekruttere flere fastleger, sier Helgesen.

Utvalgets forslag om at fastlegene skal slutte å skrive ut sykmeldinger for korttidsfravær og attester til elever i videregående skole, blir også godt mottatt. Det er et skritt i riktig retning for å redusere legenes arbeidsbelastning og arbeidstid, mener KS.