Tidligere statsråd og fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa mener guvernør er et godt forslag til kjønnsnøytral tittel på fylkesmannen.

Tidligere statsråd og fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa mener guvernør er et godt forslag til kjønnsnøytral tittel på fylkesmannen.

Arkivfoto: Joakim S. Enger
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Kall fylkesmannen guvernør, foreslår eks-fylkesmann

Tidligere fylkesmann Magnhil Meltveit Kleppa synes fylkesguvernør kan være en fin kjønnnøytral tittel på fylkesmannen. Men det startet som en spøk, røper hun.

Denne uka snakker podkasten Kontrollutvalget med Magnhild Meltveit Kleppa, kjent som tidligere statsråd i en rekke departement, stortingsrepresentant og før hun ble pensjonist; fylkesmann i Rogaland.

Hun er opptatt av besøksforbud på sykehjem nå under koronapandemien.

Kleppa slår også et slag for at guvernør bør være ny, kjønnsnøytral tittel på fylkesmannen, og forteller at det faktisk var hun som lanserte guvernør-tittelen for flere år siden. Men da som spøk.

Også KS-leder Bjørn Arild Gram gjester podkasten.

– KS har kommet til sin rett i denne krisen, og jeg vil si at organisasjonen er blitt styrket etter det vi har vært igjennom, sier KS-lederen.

Han snakker også om KS' forventninger til statsbudsjettet som legges fram onsdag.

Hør podkasten nederst i artikkelen

KS har hele tiden krevd en garanti for at kommunesektoren får full kompensasjon for økte utgifter og tapte inntekter som følge av koronakrisen. Regjeringen har så langt ikke villet si «full», men Gram forventer at det kommer i statsbudsjettet.

Det er også viktig for KS at kompensasjonen faktisk går til de kommunene som har hatt kostnadene.

– Vi må unngå store omfordelingsproblemer når kompensasjonen deles ut. Det er 30–40 forskjellige forhold av utgiftsøkning og inntektsbortfall som det skal kompenseres for. Det er fort gjort at det kan bli betydelige vridninger mellom kommunene. Det er fint for dem som vinner, men veldig krevende for dem som taper. Så kompensasjonen må være så presis som mulig, sier Gram i podkasten.

De fire gjestene som veksler på å delta i podkasten Kontrollutvalget, representerer perspektivene til unge, eldre, distriktene og forskningen.

Fra Trøndelag snakker vi med bygdeforsker Reidar Almås. Sammen med andre forskere ved Ruralis-instituttet ved NTNU har han i en ny bok lansert et forslag om å gi flere kommuner mer igjen for utnytting av naturressurser. De vil ha grunnrenteskatt på flere ressurser, og opprette et distriktenes grunnrentefond for å dele pengene også på distriktskommuner som ikke har naturressurser.

Under «eventuelt» på ukas møte i Kontrollutvalget oppsummeres høringsuttalelser om flagging på kommunale bygg. Det er rundt 1.000 av dem.

Regnbueflagget har virket som en rød klut, og forslaget til nye flaggregler har mobilisert vanlig mennesker, bedrifter, organisasjoner og kommuner.