Prosessingeniør Marius Tednes og kommunikasjonssjef Truls Jemtfall i Fortum Oslo Varme AS har teknologien som skal til for å fange CO₂-gassen som kommer ut av pipa på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Stortingets signaler tyder på at de til høsten vil få grønt lys til å bygge et fullskala anlegg.

Prosessingeniør Marius Tednes og kommunikasjonssjef Truls Jemtfall i Fortum Oslo Varme AS har teknologien som skal til for å fange CO₂-gassen som kommer ut av pipa på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Stortingets signaler tyder på at de til høsten vil få grønt lys til å bygge et fullskala anlegg.

Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gleder seg over Stortingets ønske om karbonfangst

– Dette kan være gjennombruddet for karbonfangst ved avfallsforbrenningsanlegg, sier direktøren i Oslos klimaetat om Stortingets krisepakke. 

Stortinget vil «framskynde» en investeringsbeslutning om karbonfangst og lagring til i høst. Videre vil de ha utredet mulighetene for karbonfangst ved avfallsforbrenningsanleggene i Stavanger, Bergen og Trondheim.

Dette er en del av den tredje krisepakken, som regjeringspartiene, Frp, Ap, Sp og SV har blitt enige om, for å bøte på de økonomiske skadevirkningene av koronapandemien. 

– Dette er veldig, veldig positive signaler. Det er ingen investeringsbeslutning. Men det er et viktig lodd på riktig side i vektskåla, sier direktør Heidi Sørensen i Oslo kommunes klimaetat til Kommunal Rapport.

Les også: 5 milliarder til kommunesektoren, og det kommer mer

Hun synes det er særlig bra at partiene samtidig vil sette i gang med utredning av karbonfangst også ved avfallsforbrenningsanleggene i Stavanger, Bergen og Trondheim. Ifølge utredningen Klimakur vil karbonfangst ved de største avfallsanleggene gi vesentlige bidrag til å nå Norges klimamål.

– Dette kan være gjennombruddet for karbonfangst ved avfallsforbrenningsanlegg. Det er noe vi har vært veldig opptatt av. FNs klimapanel trekker også fram dette som et nøkkeltiltak for å få utslippene nok ned til å nå målet om maks 1,5 graders oppvarming, sier Sørensen.

– Jo flere anlegg, jo billigere

Avfallsforbrenningsanleggene er de største punktutslippene av klimagasser i de største byene. Å fjerne disse utslippene er avgjørende for at disse kommunene skal nå sine klimamål.

Les også: Mener Klimakur gir et løft for lokalt klimaarbeid

Oslo kommunes deleide selskap Fortum Oslo Varme AS har allerede vist at de klarer å fange CO₂-gassen som stiger ut av pipa på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud. Også Norcems sementfabrikk i Brevik har teknologien klar. Begge avhenger av statlige milliardinvesteringer for å sette i gang.

Les også: Krisepakke for kollektivtransport redder tilbudet i ukene framover

Planen til begge prosjektene er å frakte CO-gassen med skip til en havn på Vestlandet, der den pumpes gjennom rør til reservoarer under havbunnen. 

Om Stortinget vil bevilge penger til prosjektene både i Brevik og i Oslo, framgår ikke av krisepakken Stortinget la fram i dag. Men daglig leder Marius Holm i Miljøstiftelsen Zero tror begge vil få støtte.

– Det sies ikke klart, men mye taler for at det skal investeres i flere anlegg. Det er litt meningsløst å bygge hele infrastrukturen for karbonfangst og lagring bare for ett anlegg. Jeg oppfatter det som at investeringsbeslutningen vil omfatte både Klemetsrud og Norcem, og at de også vil ha med de andre store avfallsanleggene. Jo flere tonn CO₂ som tas med, jo lavere blir enhetskostnadene, sier han til Kommunal Rapport.

Havvind og grønn skipsfart

– Stortinget gir nå regjeringen marsjordre på CCS (karbonfangst og lagring, red.merk.) Dersom dette kommer på plass, får vi både framdrift og kritisk masse i den norske satsingen på CO₂-håndtering, sier Holm.

Les også: Massiv krisepakke skal dempe koronakrisen

Han gleder seg også over at krisepakken inneholder andre grønne investeringer, blant annet i havvind, grønn skipsfart, og tiltak for utslippsreduksjon på norsk sokkel. 

– Dette er investeringer som vil gi aktivitet i økonomien på kort sikt, men som vi også trenger for å få store utslippskutt på lang sikt. Nå sikrer politikerne både at en del planlagte klimatiltak ikke stopper opp og at det gjøres investeringer som stimulerer de næringene og selskapene som bidrar til grønn vekst, sier Holm.

– Hva synes du om at Stortinget reduserer CO₂-avgiften for deler av næringslivet?

– Det er helt uproblematisk. Dette gjelder bare en bitte liten del av konkurranseutsatt industri, som kom veldig uheldig ut av den siste justeringen av CO₂-avgiften. Dette er en justering som ville kommet uansett, mener lederen i Zero.

– Gledelig

Kommunikasjonssjef Truls E.A. Jemtland ved Fortum Oslo Varme AS, vet foreløpig ikke hva Stortingets krisepakke betyr for deres prosjekt for fanging av CO₂.- Men dette viser et ønske om å gjennomføre fullskala fangst og lagring av CO₂, og at Stortinget ser verdien av dette for å stimulere grønn næringsutvikling og sikre norske arbeidsplasser, sier Jemtland til Kommunal Rapport.

– Det er gledelig at det også skal utredes karbonfangst på energigjenvinningsanlegg i Bergen, Trondheim og Stavanger. Dette viser at den innsatsen som er gjort av aktørene i avfallsbransjen gir resultater og blir sett, mener han.