Leder av Folkeaksjonen Ja til Søgne i Kristiansand – Nei til reversering, Asbjørn Sørfonden, med appell til kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik da han besøkte Tangvall i Søgne utenfor Kristiansand.

Leder av Folkeaksjonen Ja til Søgne i Kristiansand – Nei til reversering, Asbjørn Sørfonden, med appell til kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik da han besøkte Tangvall i Søgne utenfor Kristiansand.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Gjelsvik møtte opprørte innbyggere i tidligere Søgne kommune

Engasjementet var stort da kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik møtte folk på torget i tidligere Søgne kommune. Mange ba ham snu og skrote planene om folkeavstemning.

– Vi må videre nå. Vi vil ikke ha mer av dette. Det er alvor, sier Karl W. Strandvik til NTB.

Han var en av flere engasjerte innbyggere fra folkeaksjonen «Ja til Søgne i Kristiansand – nei til reversering» som hadde møtt opp på torget i Søgne for å ta imot kommunalministeren fra Senterpartiet.

Gjelsvik har gjort det klart at han og regjeringen står fast på at innbyggerne i de gamle kommunene Søgne og Songdalen skal høres i spørsmålet om å bryte ut av Kristiansand.

De fleste som sto på torget på Tangvall, det tidligere kommunesenteret i Søgne, er uenige.

– Dette har en enorm kostnad. Ikke bare på tallene til økonomene, men for oss som bor her, sier leder Asbjørn Sørfonden i folkeaksjonen «Ja til Søgne i Kristiansand».

Vil lytte til folket

Gjelsvik var egentlig på besøk for å møte Kristiansand Næringsforening, men satte seg først ned i solsteiken på torget for å lytte til innbyggerne som kjemper for å beholde storkommunen.

Kommunalministeren svarte med å si at det ikke er regjeringen som skal avgjøre spørsmålet om framtiden til kommunene.

– Det er folk i Søgne og Songdalen som skal få avgjøre. Da tror vi at det beste er å avholde en folkeavstemning for å få avklart hva folk i Søgne faktisk mener, sa han.

Sørfonden kunne fortelle at folkeaksjonen hadde fått mange tilbakemeldinger fra folk som er enige med dem.

– Gevinsten i storkommunen har allerede vist flotte resultater. Ingeniøren har fått kolleger, foreldrene til det funksjonshemmede barnet forteller om bedre omsorg og oppfølging, sa han, og ramset også opp flere eksempler.

Takker regjeringen

Men langt fra alle i Søgne er enige i at det er flott å være i storkommune med Kristiansand. Den motsatte folkeaksjonen, som vil splitte opp, har også en stor tilhengerskare.

– Vi takker regjeringen og statsråd Gjelsvik for at ropene våre om demokrati er blitt hørt, sier lederen i aksjonsgruppa «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake», Sigurd Berg Aasen, i en pressemelding som ble sendt ut før besøket.

Etter samtalen med folk på torget, gikk statsråden inn i det tidligere rådhuset i Søgne for å møte næringsforeningen i Kristiansand-regionen. Også der var stemningen kritisk til en oppsplitting av den tidligere kommunen.

Opptatt av forutsigbarhet

Leder Trond M. Backer i Næringsforeningen oppsummerer møtet slik:

– En rød tråd gjennom tilbakemeldingene var forutsigbarhet. Her har man bygget en sterk kommune. Vi er i vinden. Så får vi dette, som er en reversering. Det hjelper ikke å begå en ny feil når det er begått feil før.

– Regjeringen virker å stå fast på at det skal gjennomføres en folkeavstemning. Hvilke konsekvenser kan det få?

– Det verste som kan skje, er at det tar for lang tid, at vi får en uro og uforutsigbarhet blant ansatte i kommunen og blant næringslivet. Og at det skal brukes masse energi på prosessen i lang tid, kanskje flere år. Det vil være kritisk for arbeidskraft og attraktiviteten til regionen vår.

Setter pris på engasjement

Gjelsvik sier at han setter pris på engasjementet i saken.

– Det er viktig, også som del av den utredningen som er satt i gang, at en får belyst ulike spørsmål, og at folk i Søgne og Songdalen til syvende og sist får si hva som skal være framtiden for deres kommune, sier han.

Senere mandag kommer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Kristiansand for å snakke ut med det lokale Arbeiderpartiet om saken.

Gjelsvik begynte dagen med et møte med Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap), som også var tydelig på at han ikke liker måten regjeringen har opptrådt på.

(©NTB)