Morten Andersen (t.v) og Per Skogmo fra avdelningen Vei og park i Drammens kommune arbeider med å sikre flombarriererne ved Sandstranda i Krokstad utanfor Drammen.

Morten Andersen (t.v) og Per Skogmo fra avdelningen Vei og park i Drammens kommune arbeider med å sikre flombarriererne ved Sandstranda i Krokstad utanfor Drammen. 

Foto: Annika Byrde / NTB

Frykter pumper skal havarere etter uker i døgnkontinuerlig drift

Det tok under ei uke fra Drammen kunne senke skuldrene etter «Hans» til det igjen ble satt krisestab. Kommunen frykter nå pumpehavari.

Det har gått i underkant av ei uke fra kommunen kunne senke skuldrene litt etter Hans til den igjen måtte sette beredskapsstab og kriseledelse ble etablert.

Deler av Drammensvassdraget er igjen på rødt nivå.

Flomvern som er satt opp langs elva er dimensjonert til et nivå på 3,5 meter. Under «Hans» stoppet vannstanden på 3.18.

– Vi har tatt høyde for 3,50 meter, noe mer har vi ikke muligheter til å hindre, sier beredskapssjef Sten Petter Aamodt til Kommunal Rapport.

– Vi var godt forberedt og fikk gode beregninger fra NVE. Flomtoppen snudde på 3,18, sier beredskapssjef Sten Petter Aamodt i Drammen.
– Vi var godt forberedt og fikk gode beregninger fra NVE. Flomtoppen snudde på 3,18, sier beredskapssjef Sten Petter Aamodt i Drammen.Foto: Britt Glosvik

Fortløpende vurderinger

Det er ennå ingen som er evakuert i Drammen, men hjemmetjenesten har etablert baser på begge sider av elva, i tilfelle redusert framkommelighet.

En barnehage har ennå ikke fått flytte hjem, kommunen fortsetter å leie en brakkerigg til ungene.

– Vi må hele tida gjøre vurderinger. Akkurat nå venter vi på beskjed om at vi må koke vannet. I prinsippet betyr det at vannet fra krana ikke bør brukes, sier Aamodt.

Kommunen er også bekymret for teknisk havari av vannpumper.

Det kan ta en stund før det blir mulig å bevege seg under denne undergangen på E134 i Mjøndalen.
Det kan ta en stund før det blir mulig å bevege seg under denne undergangen på E134 i Mjøndalen.Foto: Britt Glosvik

Både faste vannpumper og mobile pumper bak flomvern har gått 24/7 i flere uker og kommunen har behov for å gå gjennom utstyret. 

– Teknisk drift forteller at faren øker for pumpehavari. Det ønsker vi ikke nå.

– Krevende situasjon

Kommunen var i ferd med å gå gjennom erfaringene etter Hans, men så at det ville komme mer nedbør, så hva alt vannet til slutt vil koste økonomisk, vet ingen ennå.

Flomtoppen er ventet å nås onsdag.

Skulle den gå over 3,50, vil det blir mer vann i flere kjeller og flere veier vil bli stengt. Hovedveien langs elva E134 ble stengt søndag.

– V kan ikke se bort fra at vannmassene stiger over det nivået som flomvernet er i stand til å håndtere, sier ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) i Drammen.

– V kan ikke se bort fra at vannmassene stiger over det nivået som flomvernet er i stand til å håndtere, sier ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) i Drammen.

Foto: Britt Glosvik

Ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) kaller situasjonen krevende.

– Det er viktig at alle forstår alvoret når det er snakk om så store vannmengder. Det er viktig at ingen undervurderer flomfaren og gjør det de kan for å sikre egne verdier og seg selv. Forhåpentligvis vil flomvernet kommunen har satt ut, fungere godt også denne gangen. Men vi kan ikke se bort fra at vannmassene stiger over det nivået som flomvernet er i stand til å håndtere, sier ordføreren til kommunens nettsider.

– Vi vet at det blir økonomiske utfordringer, sier Aamodt.