Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (A) i Innlandet fikk ikke noe klart svar fra den knappe halvparten av velgerne som deltok i folkeavstemningen om deling.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (A) i Innlandet fikk ikke noe klart svar fra den knappe halvparten av velgerne som deltok i folkeavstemningen om deling.

Foto: Fylkeskommunen Innlandet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Folkeavstemning i Innlandet: Knapt flertall ønsker å oppløse storfylket

Et knapt flertall av innbyggerne i Innlandet ønsker å oppløse storfylket, viser en folkeavstemning blant innbyggerne i det sammenslåtte fylket.

Oppdatert 18. februar kl 08:40 med kommentar fra kommunal-og distriktsministeren.

Den siste uka har innbyggerne i Innlandet fylkeskommune kunnet stemme digitalt over spørsmålet om fylkets skjebne. To timer på overtid torsdag kveld var resultatet klart.

Et knapt flertall på 50,75 prosent har gått inn for å dele fylket tilbake til den gamle fylkesstrukturen. 48,19 prosent ville beholde dagens storfylke, mens 1,06 prosent av de avlagte stemmene var blanke.

Fylkestinget skal ta stilling til deling onsdag i neste uke.

Knapt flertall

Av totalt 312.433 stemmeberettigede i Innlandet avga 46,7 prosent sin stemme, totalt 145.978 stemmer. Bare 3.738 stemmer skiller de to sidene i saken.

– Det er close race, og foran fylkestinget vil jeg si vi har et reelt dilemma. For her ser vi det er sterke meninger i begge retninger, sier fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) om resultatet.

Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at de ønsker å beholde fylket, men har åpnet for å endre syn dersom folket stemte for oppløsning. Hagen ville torsdag ikke konkludere hva Ap vil ende med å gå inn for før partiet har sett gjennom alle sider av saken.

– Det er uansett godt med et resultat. Noen målinger på forhånd antydet en valgdeltakelse på opptil 70 prosent. Slik sett er det litt skuffende at valgdeltakelsen er på under halvparten, men jeg vil jo si at vi har fått dette til på kort tid og at vi har nådd ut til mange, sier fylkesordføreren.

Han sier Arbeiderpartiet nå skal diskutere saken på bakgrunn av folkeavstemningen, innspill fra kommunene og en medarbeiderundersøkelse. Representantskapsmøtet i Innlandet Arbeiderpartiet er tirsdag.

De kommunene som går inn for å opprettholde fylkeskommunen representerer omlag 70 prosent av innbyggerne i Innlandet mens de som ønsker deling, representerer 10 prosent, ifølge fylkesdirektør Trond Bamrud.

Fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp) sier hun hadde håpet på enda tydeligere resultat å lene seg på. – Men vi har sagt at vi skal lytte til folkeavstemningen, sier hun til Oppland Arbeiderblad.

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram sier til NRK at han mener fylkestinget i Innlandet bør lytte til folket i spørsmålet om oppløsning.

Regionreformen rakner

Tendensen i avstemmingen i Innlandet føyer seg inn i en rekke andre der fylker slått sammen, som del av regjeringens ambisjon om å redusere 19 fylker til rundt 10 regioner, vil ha prosessen tilbakeført.

Tirsdag bestemte Vestfold og Telemark fylkeskommune seg for å søke om oppløsning og reversering av sammenslåingen fra 2020. Fra før er det et flertall i Troms og Finnmark om å sende søknad til regjeringen om oppløsning av fylket. Et formelt vedtak om oppløsning skjer i fylkestinget 25. februar.

Også i Viken går det mot flertall for å gå tilbake til Akershus, Buskerud og Østfold. På sitt neste møte 23.- 24. februar skal Viken fylkesting vedta om de går for oppløsning eller ei.

Også i gamle Sogn og Fjordane i Vestland vokser motstanden mot sammenslåingen med Hordaland. Oppsplittingen av de andre fylkene kan gi vann på mølla, tror ordfører Arnstein Menes (Sp) i Sogndal.

– Det kan godt være at mange oppsplittinger setter saken på dagsordenen, sa han til NTB tidligere denne måneden.