Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Færre lærere har søkt om videreutdanning

10.000 lærere har i år søkt om videreutdanning, noe som er en nedgang på 7,5 prosent fra i fjor, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

Nedgangen skyldes hovedsakelig at det er færre søkere innen matematikk, engelsk og norsk, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. Departementet er likevel glad for at to år med pandemi og en vinter med høyt sykefravær ikke har bidratt til en større nedgang.

Det er i tillegg rekordhøyt søkertall når det gjelder praktiske og estetiske fag. Mens det var 512 søkere i fjor, er det i år 674 søkere. Det er også langt flere som søker spesialpedagogikk, og søkertallet har økt fra 1.097 søkere i fjor til 1.676 i år.

– Nå er det veldig viktig at kommunene og andre skoleeiere godkjenner søknadene, slik at lærerne kan gå videre i opptaket til de enkelte videreutdanningstilbudet. Jeg håper kommunene prioriterer lærerne som vil fordype seg mer i praktiske og estetiske fag. Undersøkelser og tilbakemeldinger viser at vi trenger å styrke kompetansen i disse fagene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Høyre sier at de har advart mot regjeringens fjerning av kompetansekrav og manglende prioritering av norsk, matte og engelsk.

– Nå ser vi resultatene i synkende søkertall, men vi håper kommunene godkjenner så mange søknader om videreutdanning som mulig og prioriterer norsk, matte og engelsk, sier Høyres utdanningspolitiske talsperson, Margret Hagerup.

(©NTB)