Blant kommunene som får tilskudd er Lebesby. Kommunen får 350.000 kroner for å prosjektere minihus blant annet her i Kjøllefjord.

Blant kommunene som får tilskudd er Lebesby. Kommunen får 350.000 kroner for å prosjektere minihus blant annet her i Kjøllefjord. 

Foto: Bård Løken / NN / Samfoto

Disse 14 distriktskommunene får tilskudd til boligtiltak

Husbanken deler ut til sammen 8,5 millioner kroner i tilskudd til boligtiltak i distriktene i 2023.

Kommunene skal bruke pengene til å prøve ut nye boligkonsepter og samarbeidsformer for å øke tilgangen på boliger, skriver Husbanken i en pressemelding.

Søknadsfristen gikk ut 1. juni. Husbanken mottok i alt 40 søknader til boligtiltak i distriktene. Av disse har Husbanken og Distriktssenteret i fellesskap valgt ut 14 prosjekter som får tilskudd (se oversikt).

Blant annet får Senja kommune 1.575.000 kroner for et prosjekt som skal bidra til at flere bygger nytt hus eller kjøper nybygget leilighet utenfor sentrumsplanområdet.

Lebesby kommune får 350.000 kroner for å prosjektere minihus i Kjøllefjord, Dyfjord og Lebesby, mens Drangedal kommune får 500.000 kroner for å klartlegge mulighetene for å skape et aldersvennlig lokalsamfunn på området «Doktormyra».

Vil dele erfaringene

Husbanken lister opp flere eksempler som innfrir kriteriene i tilskuddsordningen:

  • Modeller som reduserer tapsrisikoen for personer som skal bygge eller kjøpe nybygde boliger i distriktene.
  • Nye måter å samarbeide med utbyggere på for å sikre at prosjekter med flere boliger blir bygd i distriktene.
  • Nye boligkonsepter og boformer som for eksempel kan være rettet mot å skaffe til veie utleieboliger i distriktene som kan kjøpes av leietakere.

– Vi har også lagt vekt på at kunnskapen som utvikles i prosjektene skal dokumenteres, formidles og deles på en slik måte at andre kan ha nytte av erfaringene fra prosjektet, sier prosjektleder Gry Kongsli i Husbanken.

Husbanken og Distriktssenteret vil følge opp kommunene som får tilskudd, og tilby kompetansestøtte og arenaer for erfaringsdeling.

Tilskuddet til boligtiltak i distriktene er en del av tilskuddsordningen som heter boligtiltak. De to andre delene er boligsosiale tiltak og Leieboerforeningen. Den totale tilskuddsrammen for boligtiltak i 2023 er 22,2 millioner kroner, en økning på 9,9 millioner fra 2022.