Kjersti Toppe
Kjersti ToppeFoto: Tone Holmquist
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bekymringsmeldinger borte: Ber om fullstendig rapport

En feil hos Visma har ført til at bekymringsmeldinger til barnevernet har forsvunnet. Barneministeren ber om en fullstendig rapport og varsler nasjonal gransking.

Bergen kommune har avdekket alvorlige tekniske feil som gjelder overføring av bekymringsmeldinger mellom leverandørsystemet Visma Familia og Nasjonal portal for bekymringsmeldinger.

– Svakheten har medført risiko for at bekymringsmeldinger sendt gjennom portalen i noen tilfeller ikke registreres i Familia, og dermed ikke fanges opp av den kommunale barnevernstjenesten, heter det i en pressemelding fra Visma.

Videre forklarer de at svakheten har eksistert i systemet siden integrasjonen mellom de to systemene i 2020. Alle kunder som benytter seg av systemet, kan være rammet, men de konstaterer at dette ikke gjelder alle.

Ifølge NRK var det en helsesykepleier som oppdaget feilen da hun ikke fikk svar på en innsendt bekymringsmelding til barnevernstjenesten. Det tok over to måneder før Bergen kommune varslet Datatilsynet om feilen.

Barneombud Inga Bejer Engh sier hun over tid har vært bekymret for en stor nedgang i omsorgsovertakelser.

– Dette er ekstremt alvorlig. Bekymringsmelding sendes når noen er bekymret for omsorgen barna får, slik som vold eller alvorlig omsorgssvikt. Det er derfor stor risiko for at barn som lever i uholdbare situasjoner ikke er fanget opp og gitt nødvendig hjelp, sier Engh.

Barneministeren tar affære

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har mandag bedt Bufdir redegjøre om saken, opplyser hun til NTB.

– Jeg har i dag bedt Bufdir om en fullstendig rapport om saken, og at de setter i gang nødvendige undersøkelser for å vite hva som har skjedd, omfanget av feilen, hvorfor ikke svikten ble oppdaget tidligere, mulige konsekvenser for sårbare barn og hva som gjøres for å rette opp.

Toppe sier videre at hun venter at Visma tar ansvar. Hun kaller saken svært alvorlig. Hun sier at de som er bekymret for om et barn får god nok omsorg, skal kunne stole på at systemet fungerer og at bekymringsmeldingene kommer fram til barnevernet.

– Det er selve grunnplanken i systemet vårt.

Toppe varsler en nasjonal granskning av systemsvikten hos barnevernet, som har gjort at flere bekymringsmeldinger har blitt borte.

– Jeg har allerede satt i gang et arbeid i direktoratet, og får en rapport veldig raskt. Jeg vil også si at dette skal selvfølgelig granskes, for det er så alvorlig, sier Toppe til NRK.

Hun bekrefter at dette skal bli en uavhengig granskning, men sier det er for tidlig å komme med flere detaljer.

– Poenget er at dette er så alvorlig at vi må få en granskning som kan få fram hva som har skjedd, hvorfor og hvordan vi kan hindre at det skjer igjen, sier statsråden.

Flere bekymringsmeldinger er borte

Feilen gjør at bekymringsmeldinger til barnevernet gjennom Nasjonal portal for bekymringsmeldinger ikke kommer fram.

Byrådsleder i Bergen, Rune Bakervik, kaller situasjonen uholdbar.

– Konsekvensen er da at 21 bekymringsmeldinger har blitt slettet. Disse kjenner vi ikke avsender av eller informasjon i. Det er en fullstendig uholdbar situasjon, sa han på en pressekonferanse mandag ifølge Bergensavisen.

Byer i hele landet er rammet

Også Tromsø kommune er berørt. Her er det fire meldinger de ikke kan gjøre rede for. Oslo bekrefter også at de er rammet, men har foreløpig ikke tall på hvor mange bekymringsmeldinger som mangler. Drammen kommune har oppdaget én bekymringsmelding som ikke har kommet fram, ifølge Drammens Tidende.

Trondheim og Stavanger sier de ikke er berørt. Kristiansand kommune opplyser at tolv bekymringsmeldinger hos dem har forsvunnet. Den siste av dem er fra forrige uke.

Til NRK bekrefter kommunikasjonsarbeider Lage Bøhren i Visma at det er i deres system det er avdekket feil.

– Det er et fagsystem som heter «Familia» som barnevernet bruker i ulike kommuner. Det er 244 kommuner som bruker den versjonen av systemet, sier Bøhren.

Ber regjeringen ta grep

Barnevernsbyråd Line Berggren Jacobsen (Ap) sier til Bergens Tidende hun har delt informasjon med regjeringen.

– Jeg har orientert ministeren om situasjonen og oppfordret henne til å ta grep. Vi ber alle som har sendt informasjon i disse tidspunktene, ta kontakt med kommunen for videre oppfølging.

Jacobsen sier Bergen kommune har oversikt over når de slettede meldingene er sendt og vil publisere tidspunktene på sine nettsider.

Datatilsynet sier de fikk inn en avviksmelding fra Bergen kommune 8. mai. Først trodde de feilen var begrenset til Bergen, men senere har det gått fram at det har rammet flere kommuner.

Visma beklager

Ifølge KS er feilen at enkelte bekymringsmeldinger ikke blir lagret i fagsystemet.

– Konsekvensen er at meldinger som er sendt er borte. Det er ikke snakk om data eller informasjon på avveie, men at meldingene ikke er lagret, sier Tristan Rolstad, avdelingsdirektør digitale fellestjenester i KS til NRK.

Visma sier de beklager feilen på det sterkeste.

– Visma Enterprise erkjenner alvorlighetsgraden i en situasjon der bekymringsmeldinger om barn ikke kan ha blitt fanget opp som en konsekvens av en svakhet i vårt system, og beklager sterkt situasjonen som har oppstått. Vi vil fortsette å jobbe tett med våre kunder, og stiller våre ressurser til rådighet i arbeidet med å følge opp denne saken på en best mulig måte, heter det.