150–170 mennesker har bedt om å bli sendt hjem til Romania og Bulgaria i forbindelse med koronasmitten.

150–170 mennesker har bedt om å bli sendt hjem til Romania og Bulgaria i forbindelse med koronasmitten.

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

18 senger står klare for bostedsløse som må isoleres

Stengte dører og ferdigsmurte matpakker er den nye hverdagen for bostedsløse. – Vi jobber med alternative boliger og hybler til de som må isoleres, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

Kirkens Bymisjon har fokus på liv og helse og legger om drift både på behandlingsinstitusjoner, sykehjem og i barnevernstiltak i tråd med myndighetenes pålegg. Også tilbudene til de som ikke har noe sted å bo, må legges om.

Bymisjonen har akuttovernatting i Drammen, Bergen og Oslo. I Drammen og Bergen er disse nå stengt etter pålegg fra myndighetene.

I Bergen har kommunen overtatt ansvaret for overnatting der det fortsatt er behov.

I Oslo er antallet overnattingsplasser redusert. Kirkens Bymisjon har 78 overnattingsplasser for bostedsløse. Åtte av disse er ikke i bruk nå grunnet behov for større fysisk avstand mellom sengene og i sanitære arealer.

– Dette har vært og er selvsagt svært utfordrende, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

Myndighetene har med praktisk bistand fra Kirkens Bymisjon arrangert hjemreise for bostedsløse som ønsker det. Hvambsal anslår at 20–30 personer fra Bulgaria og Romania har fått ønsket hjemreise fra Bergen, og en full buss gikk fra Oslo søndag.

– 150–200 mennesker, slik vi kjenner til nå, har fortsatt et ønske om å få dra hjem, men det har vært, og er, krevende på grunn av stengte grenser, sier Hvambsal.

Hun understreker at returen er noe de har ønsket selv. Det jobbes fortsatt svært aktivt med tilbud og hjemreise sammen med Oslo kommune nå.

– De som er norske statsborgere, har rettigheter. Dersom de ikke har egen bolig, vil vi legge til rette for overnatting i samarbeid med myndighetene, sier Hvambsal.

– Vil vi legge til rette for overnatting for bostedsløse i samarbeid med myndighetene, sier generalsekretær Adelheid Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

– Vil vi legge til rette for overnatting for bostedsløse i samarbeid med myndighetene, sier generalsekretær Adelheid Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

Foto: Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjonen er nå i ferd med å opprette alternative boliger og hybler som kan brukes som isolat. Foreløpig er ingen av de 18 mulige sengeplassene tatt i bruk. Disse isolatene er i egne hus.

Kirkens Bymisjon er i ferd med å dreie om virksomheten til dagens situasjon.

– Vi driver mer oppsøkende virksomhet nå. Ansatte deler ut matpakker, oppretter matstasjoner og ringer og snakker med folk både fysisk og digitalt. Noen av stedene som før har vært møteplasser for hjemløse gjøres om til rådgivende steder. Vi må tenke nytt og samtidig være klar over at det kan dukke opp nye behov vi ennå ikke vet om ennå. Men vi er rigget for beredskap, sier Hvambsal.

• Les også:Ruspasienter skrives ut eller nektes behandling

Bostedsløse

  • I 2012 var det registrert 6.259 bostedsløse i Norge.
  • I 2016 var tallet redusert til 3.909.
  • Nedgangen forklares med langsiktig og allsidig innsats i de store byene og flere andre kommuner, ifølge rapporten Bostedsløse i Norge i 2016.