Nyheter

Kan ikke kreve miljøløsninger

Ås etterlyser myndighet til å kreve at utbyggere legger til rette for fjernvarme. I dag har kommunen ikke mulighet til å pålegge miljøløsninger.

Akershus-kommunen har planer om å lage et fjernvarmenett. Foreløpig er dette på utredningsstadiet, men leder for hovedutvalg for teknikk og miljø i kommunen, Ingunn R. Taksdal (SV) understreker at det vil komme fjernvarmeløsninger i Ås.

Derfor ønsker kommunen å stille krav til utbyggere som bygger ut i Ås sentrum nå, om å legge til rette for mer miljøvennlige oppvarmingsløsninger. Men Ås har ingen fjernvarmekonsesjoner foreløpig, derfor heller ingen rett til å kreve at utbygger legger til rette for slike løsninger.

Overgang

En ny forskrift til Plan- og bygningsloven trådte i kraft 1. februar i år. Den skjerper kravene til energiforbruk og energikilder, men åpner også for en overgangsordning som gjør at kommunene ikke kan kreve energifleksible løsninger i utbyggingsprosjekter som kommer i år og til neste år.

- Det er flere store utbyggingsprosjekter i gang. Det er et problem for oss at vi ikke engang har myndighet til å pålegge at det skal tilrettelegges for vannbåren varme, sier Taksdal.

Et nytt boligkompleks i Ås bygges nå kun med elektrisk oppvarming.

- Det er gammeldags og dumt for dem som skal bo der. Hus som bygges nå vil stå i mange titall år framover. Bare å legge til rette for elektrisk oppvarming fratar beboerne valgmuligheter, sier SV-politikeren.

Kommunen vil følge de kommende utbyggingssakene tett, for å se om det er mulig å få til mer energifleksible løsninger.

Nytt lovforslag

I et brev til blant annet Miljøverndepartementet og Kommunaldepartementet ber Ås kommune om virkemidler som kan pålegge utbygger energifleksible løsninger og muligheter til sanksjonering dersom påleggene ikke etterkommes.

I sine svar viser departementene til at de arbeider med den nye plandelen i plan- og bygningsloven, og at de vil ta innspillene med seg videre.

Etter planen skal dette lovforslaget legges fram før sommeren, og behandles av Stortinget i løpet av ett år.

Powered by Labrador CMS