Nyheter
Full kraftstrid i Kvinnherad
Tilhengere og motstandere beskylder hverandre for å lyve og manipulere med fakta om hva kraftutbyggingen i Kvinnherad innebærer.
Striden står om hvorvidt gamle kraftverk i vernede vassdrag kan utvides eller bare opprustes. Stortingsvedtakene om vernede vassdrag åpner for motstridende tolkninger.
Motstanderne av kraftutbyggingen i Muradalen, ikke langt fra Baroniet i Rosendal, tar sterkest i. De beskylder rådmannen for å ha ført politikerne bak lyset. Lederen i Informasjonsnemnda for Hattebergvassdraget, Sigurd Vikøren, mener rådmannen i saksframstillingen bevisst har unndratt relevant informasjon.
– Rådmannens saksutredning er et rent partsinnlegg, mener Vikøren.
Han får støtte av SVs gruppeleder, Arve Oksanger.
– Det som er blitt lagt fram for politikerne er et svært selektivt utvalg av informasjon. Utrederne har hele tiden plukket ut den informasjonen som støtter opp under kraftutbyggingen, sier han.
– Med så alvorlige anklager mot rådmannen, hvorfor har ikke SV reist mistillit?
– Det kunne vi ha gjort, men det er ikke bryet verdt. Flertallet i kommunestyret vil ikke slutte seg til det. Her er rådmannen og det politiske flertallet på linje, sier Oksanger.
Brev utelattBlant opplysningene som er unndratt, er et brev som fem stortingsrepresentanter sendte til daværende olje- og energiminister Ranveig Frøiland i 1997. I brevet advarer de mot planene om utbygging og ber ministeren sørge for at utredningen blir stanset.
«Utbyggingen er i strid med Stortingets forutsetninger. I alle stortingsdokumenter er Hattebergvassdraget nevnt som verneverdig», heter det i brevet. Det er undertegnet av Inger Pedersen, Brit Harkestad, Per Aunet, Eva Finstad og Ragnhild Queseth Haarstad.
De påpeker at planene ikke dreier seg om opprustning av det gamle kraftverket i Muradalen, men om et nytt og større kraftverk i et vernet vassdrag.
Rådmann Trond Sætereng stiller seg helt uforstående til kritikken.
– Dette brevet synes vi ikke var nødvendig å informere om. Det kan bli en form for desinformasjon å bringe for mye informasjon, sier han.
Også ordfører Aksel Kloster (Ap) mener at administrasjonen har fått fram all relevant informasjon og dokumentasjon.
– Jeg kjenner ikke til en enkeltsak i kommunen som har vært mer belyst enn denne, sier han.
Baroniet berøresTre stortingsvedtak ligger til grunn for de ulike tolkningene: Stortingsmelding 60, Samlet plan for vassdrag, Stortingsmelding 62, Ny landsplan for nasjonalparker og Stortingsproposisjon 118, Verneplan 4 for vassdrag. Stridsspørsmålet er om det ved opprustning av gamle kraftverk er anledning til å utvide anlegget.
Flertallet i kommunestyret og rådmannen mener kommunens konsesjonssøknad holder seg innenfor Stortingets vedtak. I søknaden søkes det om en opprustning og utbygging som nesten tidobler dagens produksjon, en økning fra 8 til 77 GWh.
Utbyggingen vil innebære inngrep i natur- og kulturlandskapet i området rundt Baroniet i Rosendal og Folgefonna nasjonalpark. Men verken nasjonalparken, landskapsvernet tilknyttet den eller fredningsplanen for Baroniet er ferdig behandlet.