Nyheter

Bygger med plan i strandsonen

Bygging i strandsonen skjer i mer kontrollerte former enn før, men utbyggingspresset er like høyt. Nedbygging skjer langs hele kysten.

- Når vi gir tillatelse til bygging i strandsonen, skjer det i samsvar med reguleringsplanen, sier forvaltningssjef Kjell Gilje i Karmøy.

Flere mindre kystkommuner tenker som Karmøy når de åpner for hus, hytter, naust og leiligheter i 100-metersbeltet. Og antall dispensasjoner fra byggeforbudet har gått ned, tall fra Statistisk sentralbyrå for perioden 2005 til 2007.

Forutsigbarhet

I fjor innvilget rogalandskommunen Karmøy 150 søknader om bygging i strandsonen i henhold til reguleringsplan. Det er 100 flere enn i 2006. Til sammenligning ble det gitt kun fem dispensasjoner fra byggeforbudet i 2007. Det er fire færre enn året før.

Forvaltningssjef Kjell Gilje mener det er viktig å ha en reguleringsplan ved utbygging i strandsonen. Det gir grunneierne forutsigbarhet og sikrer allmennheten tilgang til kysten.

Karmøy består for det meste av strandsone, og derfor har også bebyggelsen tradisjonelt ligget langs kysten. Oppføring av nye hus, hytter, leiligheter og naust skjer i allerede etablerte boligområder, forteller Gilje.

Han tror dispensasjonssøknadene går ned når folk ser at det lar seg gjøre å bygge i strandsonen, såframt det er i tråd med reguleringsplanen.

Under press

Åfjord i Sør-Trøndelag ga ingen dispensasjoner til bygging i strandsonen i 2007. Til gjengjeld ble 53 byggesøknader innvilget etter reguleringsplan, mot fem i 2006.

Teknisk sjef Tor Skjevdal sier Åfjord har en streng strandsonepolitikk.

- Lovverket sier det skal være null utbygging. Vi retter oss etter det, noe Fylkesmannen roser oss for.

Når kommunen likevel gir tillatelse til bygging i 100-metersbeltet, skjer det i samsvar med planer.

- Det er viktig at inngrep i strandsonen er demokratisk behandlet.

Ifølge Skjevdal er presset på strandsonen er høyt.

- Mange hyttefolk ønsker å etablere seg nærmest mulig sjøkanten. Den samme utviklingen ser vi i fjellet, der folk vil bygge nært snaufjellet.

Også Bø i Nordland opplever presset.

- Vi er en liten kommune, men vi har et stort press på strandsonen, sier saksbehandler Johan Fredriksen.

Han sier Bø er en ja-kommune.

- Ønsker innbyggere og hyttefolk å bygge i strandsonen, prøver vi å være imøtekommende.

I fjor innvilget Bø 30 søknader om bygging i strandsonen etter reguleringsplan, mens fem søknader ble innvilget ved dispensasjon.

Litt mer liberal

På Østlandet og Sørlandet, der presset på strandsonen tradisjonelt har vært størst, innvilges få byggesøknader etter reguleringsplan. Men det gis dispensasjoner. Flest står Arendal, Fredrikstad og Hvaler for.

I Fredrikstad ble det gitt 16 dispensasjoner i 2007. Dette er en dobling fra de to foregående årene.

Lasse Henriksen, bygnings- og reguleringssjef i Fredrikstad, sier det politiske skiftet fra Ap-ordfører til Frp-ordfører, har ført til en litt mer positiv holdning til fritidsboliger.

- Det settes ikke opp mange nybygg i strandsonen, men det gis tillatelser til annekser, utvidelser av eksisterende hytter og fasadeendringer, sier Henriksen.

Han legger til at forbudet mot bygging i 100-metersbeltet generelt håndheves strengt i Østfold-kommunen.

- Man må for eksempel også søke om dispensasjon dersom man skal sette opp terrasser og plattinger.

Powered by Labrador CMS