Nyheter

Kutter ansatte - men unngår oppsigelser

Flere kommuner nedbemanner nå enn tidligere. Men hittil er ingen blitt oppsagt, hevder KS-advokat Tor Allstrin.

De viktige lovene og avtaleneArbeidsmiljøloven, lov av 4. februar 1977 nr. 4Opplæringsloven, lov av 17. juli nr. 61Forvaltningsloven, lov av 10. februar 1967Hovedtariffavtalen i KS-områdetHovedtariffavtalen for energiverkHovedavtalen for KS-områdetHovedavtalen for medlemmer med selvstendig medlemskap i KSHuskelisten bygger på Advokatforeningens kvalitetsmanual. Lovtekstene finnes på www.lovdata.noDisse nedbemanner eller har kuttet årsverkBeiarnBergenBærumDrammenEgersundGratangenHaldenHarstadHortenKongsvingerKvæfjordLarvikLeirfjordMeløyMossOs i HedmarkOs i HordalandRanaSkienSkjerstadSteinkjerTromsøTynsetVenneslaVestnesVålerÅmot

- Mitt inntrykk er at kommunene gjør skikkelig saksbehandling når det gjelder nedbemanning, samt at de tar tiden til hjelp. De kutter ut vikarer og midlertidig ansatte, før de går til endringsoppsigelser. Jeg har ikke vært borte i en reell masseoppsigelse, sier Allstrin til Kommunal Rapport.

KS holder ukentlig kurs i nedbemanning for politikere, rådmenn og personalsjefer. På neste kurs, som skal holdes i Kristiansund, er det over 50 påmeldte.

Nesten samtlige kommuner vurderer nedbemanning eller ansettelsesstopp, viser en undersøkelse KS har gjort. Halvparten vurderer oppsigelser. 150 kommuner med litt under halvparten av Norges befolkning var med i undersøkelsen.

Enighet om dårlig økonomi

Norsk Helse- og Sosialforbund og Norsk Kommuneforbund har vedtatt vedtok landsmøter at de vil bestride enhver oppsigelse i kommunene. Dette har ikke KS-advokaten merket noe til.

- Så godt som samtlige av de kommunene som henvender seg til oss, har så dårlig økonomi at de er svartelistet av Fylkesmannen. Det er trolig derfor ingen er tvil om at nedbemanningen skyldes dårlig økonomi. Vi har jo registrert at kommunene også har kuttet i antall politikere. De sakene som det har oppstått tvist om de senere årene, har dreid seg om utvelgelseskriteriene - det vil si hvem som skal gå - ikke om nedbemanningen skyldes dårlig økonomi, sier Allstrin.

Kommunale sluttpakker

I Bergen og Kongsvinger er temaet kommunale sluttpakker. I Bergen er det snakk om sluttpakker til de eldste arbeidstakerne. I Kongsvinger har rådmannen fått fullmakt av politikerne til å bruke 6 millioner kroner i sluttpakker hvis det blir nødvendig for å oppnå de innsparingene det legges opp til.

KS-advokatene får også en del henvendelser om sluttpakker. Allstrin anbefaler ikke dette.

- En kommune er ikke en privat bedrift. Skal man tilby sluttpakke, bør man gi tilbudet til alle ansatte. Da vil ofte de med høyest kompetanse, som kommunen ønsker å beholde, slutte først. Kommunen bør heller skreddersy gode løsninger for førtidspensjon eller etterutdanning. Men jeg anbefaler ikke å bruke mye penger på å bli kvitt folk, sier Allstrin.

Skrevet av: Siri Baastad

Powered by Labrador CMS