På Ringebufjellet kan du dra på guidede sykkeltur i sommer.
På Ringebufjellet kan du dra på guidede sykkeltur i sommer.Foto: Movement Media

Ønsker både folk og moskus velkommen til fjells

Ringebu er det geografiske midtpunkt for nye Innlandet fylke. Her finner besøkende stavkirker, krigsminner og landets minste by, forteller ordfører Arne Fossmo (Ap).

– Nevn tre grunner til at vi skal legge ferieturen til Ringebu!

– Flotte fjellområder til fotturer og aktiviteter, ligger sentralt i Gudbrandsdalen og kort avstand til mange ulike aktiviteter i Midt-Gudbrandsdal og Lillehammer.

– Hva har Ringebu som andre kan misunne dere?

– Gode overnattingsmuligheter både på fjellet og nede i dalen. Fjellområdene inspirerer til flotte fjellturer alene, eller med leder. Ridning, stolpejakt og bading i fine fjellvann. Guidede stisykkelturer tilbys også, hvis du ønsker fart og spenning. Ringebu Stavkirke og Prestegard er et kulturområde som også er verdt et besøk.

– Hva vil du at gjestene skal sitte igjen med etter et besøk hos dere?

– Vår gjestfrihet der alle føler seg velkommen og med så gode opplevelser at de framsnakkes til andre. At de har opplevd en ferie med gode opplevelser sammen med familien, og har gått mange flotte fjellturer.

– Nevn én ting om Ringebu som vi andre ikke visste!

– Ringebu er det geografiske midtpunkt for nye Innlandet fylke, og vi har et flyvrak fra krigens dager i fjellet. Landsbyen Ringebu ble grunnlagt som handelssentrum i 1899, og blir ofte kalt Norges minste by. Kvartalsstrukturen med utgangspunkt i jernbanestasjonen, samt den gamle trehusbebyggelsen langs Jernbanegata, kjennetegner fortsatt dagens sentrum.

– Nevn én attraksjon eller opplevelse du gjerne skulle hatt til Ringebu, men som dessverre ligger i en annen kommune!

– Vi kunne gjerne hatt moskus i Ringebufjellet og vannaktiviteter knyttet til Lågen.

– Hvilken annen kommune mener du også vi bør dra til, og hvorfor?

– De andre kommunene i Midt-Gudbrandsdal og Lillehammer med Maihaugen og alle mulige tilbud, hjulbob, Lilleputthammer, Hunderfossen familiepark i Øyer/Hafjell, badeland på Sør-Fron, rafting i Sjoa. Alt dette er innenfor 40 minutter med bil fra Ringebu.

Ringebu, Innlandet

«Der det er lov å lykkes!»

Innbyggere: 4.393

  • Kommunen ligger midt i Gudbrandsdalen og dekker 1.228,8 kvadratkilometer av Norge. Seksti prosent av arealet ligger høyere enn 900 meter over havet.
  • I 2010 ble kommunesenteret Ringebu erklært landsby, og i 2011 mottok Ringebu Statens Bymiljøpris.
  • Pilegrimsleden går gjennom Ringebu. Venabygdsfjellet og Kvitfjell ligger en kort kjøretur unna sentrum, og byr på natur, sports- og friluftsopplevelser.
  • Det er 4.091 hytter i Ringebu mens 27,9 av innbyggerne bor på landbrukseiendom.

Tall fra SSB

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.