Flere mindre kommuner gjør det godt på Norsk kulturindeks selv om Oslo rangeres høyest. Her fra Deichmanske bibliotek på Tøyen i Oslo som har satset på barn og unge.

Flere mindre kommuner gjør det godt på Norsk kulturindeks selv om Oslo rangeres høyest. Her fra Deichmanske bibliotek på Tøyen i Oslo som har satset på barn og unge. 

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Ny rangering: Disse kommunene er best på kultur

Oslo er best på kultur, men mange småkommuner hevder seg i toppen innen flere kategorier, viser ny rangering.

Oslo er best på kultur, Røros nestbest og Nord-Aurdal tredjebest.

Dette viser Norsk kulturindeks som hvert år publiserer en oversikt over kulturtilbud og kulturaktiviteter i kommunene. Det er Telemarksforsking som står bak indeksen.

Det er fortsatt flere mindre kommuner som markerer seg på indeksen selv om det var enda flere under pandemien.

– Under pandemien fant vi flere mindre kommuner på topplista, men etter at samfunnet åpnet opp igjen i 2022 er det igjen byene og regionsentrene som topper lista, sier Bård Kleppe i Telemarksforskning.

Han mener kommunene trenger en slik indeks som er avgjørende for god kunnskap om feltet.

– Kommunene bør ha et best mulig kunnskapsgrunnlag i deres arbeid på kulturfeltet. Dette har i mange år vært svakt og tilfeldig. Den nye reviderte kulturloven er jo også tydeligere på at kultur skal inn i planverket og at dette skal være kunnskapsbasert, sier han til Kommunal Rapport.

Det er på totalindeksen Oslo, Røros og Nord-Aurdal kommer best ut, basert på tall fra 2022, men indeksen er delt inn i ti kategorier.

Innlandet

Utsira topper indeksen innenfor bibliotek med Holtålen og Bykle på andre og tredjeplass.

Seks kommuner i Innlandet, Lom, Vang, Våler, Tynset, Os og Tolga, er inne på topp-20-lista på bibliotek.

Biblioteksjef Rita Mundal i Lom tror satsing på bibliotek-kafe gjør at kommunen kommer helt opp på en åttende plass.

– Flere bruker kafeen som arbeidsplass og møteplass, bibliotekbesøkene varer lenger og vi har flere arrangement enn før, forteller hun på Innlandet fylkeskommunes nettsider.

Flere av de andre innlandskommunene forklarer at de har kommet så høyt på rangeringen med flere arrangementer i biblioteket, plassering i kommunen og renovering av eldre lokaler.

– Vi gratulerer de seks kommunene med gode plasseringer på kulturindeksen. Det viser at kommuner som satser på bibliotekene sine og sørger for tilstrekkelige ressurser i form av medie- og arrangmentsbudsjett, nok ansatte, gode åpningstider og tjenester, får mye igjen for det, sier fylkesbiblioteksjef i Innlandet, Tone Nyseter.

Endring i toppen

Høyest på indeksen for museum, kommer Nesseby, Vestvågøy og Tokke.

Det er Oppdal som topper kategorien for kino og Sør-Varanger for scenekunst.

Lesja og Høylandet topper i kategorien frivillighet.

Røros ble i mange år kåret som Norges uovertrufne kulturkommune, men etter at Telemarksforskning endret metode for måling, viser det seg at Oslo også ville havnet på topp i 2019.

– Den nye topplasseringen skyldes delvis at vi har utvidet to kategorier, men det skyldes først og fremst at Oslo har fått et bedre kulturtilbud de siste årene, sier seniorforsker Bård Kleppe i forskningsinstituttet Telemarksforskning.

Kulturindeksen ble lansert for første gang i 2011.

Her kan du sjekke din kommune.