Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Matz mellom stive permer

I ti år hadde Matz Sandman egen spalte i Kommunal Rapport. I dag kommer hans «greatest hits» mellom stive permer.

Vel plassert på sitt favorittvannhull i Oslo, Tostrupkjelleren, presenterer Matz Sandman i dag sin første, egenproduserte bok. Med en øl i den ene hånden og den vinrøde boka i den andre vil han si at det er en stor ære at Kommuneforlaget og Kommunal Rapport ville utgi hans petiter.

- Jeg har jo tatt opp mange temaer, men jeg tror boka vil være preget av kjærlighet til lokalsamfunnene og lokaldemokratiet. Og selvfølgelig en front mot sentralstyringa. Jeg tror jeg har fått til et kritisk, men humoristisk blikk på Kommune-Norge, sier fylkesrådmannen i Buskerud, eks-statsråden, eks-rådmannen, eks-programlederen, eks-spaltisten, men fremdeles livsnyteren Matz.

Gjennom årene har flere av petitene vakt glede og gruff. Mange synes for eksempel det var helt uhørt at en mann i hans posisjon skrev et dikt om valget, hvor han ikke kunne finne på noe å skrive. Diktet heter Tanker om valget. Og det slutter med: «Jeg gir opp».

- Mange politikere likte det diktet dårlig. Men det sier noe om hvor håpløs jeg synes valgkampen var, sier Matz.

En annen sak han har fått på pukkelen for, har tittelen Funksjonshemmet feighet.

- Så fort saken gjelder de funksjonshemmede er det ikke lov å stille kritiske spørsmål til tiltakene eller hvor mange penger som brukes. Men det gjorde jeg i denne petiten, og det fikk jeg høre, forteller han.

Sandman han har også produsert petiter til glede. For eksempel diktet Den beste mor, skrevet til bestemorfestivalen i Bodø. Og ikke minst Ti bud for nyvalgte. Det første lyder slik:

«Du skal ikke ha andre interesser enn politikken. Konsentrer deg fullt og helt om dine politiske verv, gå inn i dem, og kom ikke ut. Hold deg unna aktiviteter og tilstelninger hvor du kan treffe vanlige folk.»

- Ellers er det mange som har funnet trøst i en sak som heter Vekst­tskev (fytot). Den handler om inntektssystemet og er bare vrøvl, knegger Matz.