Nyheter

Gjør klar til ny folkefest

LILLEHAMMER: Ut med klosetter, badekar og vannkraner. Inn med stoler, bord, og ølkraner. VVS-butikken Ramsøy AS gjenoppstår som Café Rørlegger'n under tiårsjubileet for Lillehammer-OL.

Publisert Sist oppdatert

De forrige eierne visste å utnytte forretningens beliggenhet under vinterlekene i 1994. Det hevdes at mange OL-gjester aldri kom lenger på veien opp fra gågata til Birkebeineren Skistadion.

- Det var 100-120 mennesker her dagen lang. De som eide butikken den gang gjorde veldig mange penger på de dagene vi hadde kafé. Det blir vel ikke så mange nå. Vi gjør det mest for å få litt liv igjen, sier butikkmedarbeider Inge Larsen.

Skiltet med Café Rørlegger’n har hengt som et trofé på veggen i rørleggerbutikken i de ti årene som har gått.

- Er tiårsjubileet noe å feire?

- Det må vel være det, når en står på så fælt!

- Har Lillehammer forandret seg siden OL?

- Nei. Jeg synes ikke det. Men det er kanskje litt mer folk i gågata nå enn før.

- Forventningene til Lillehammer-OL er ikke innfridd. Mens det var spådd stor og langvarig økning i turisttrafikken til Norge har antall utenlandske gjestedøgn i Norge gått ned etter 1994. OL har bare skapt 300 direkte nye arbeidsplasser, og hver av dem har kostet det offentlige 20 millioner kroner, framholdt rådgiver Jon Teigland, tidligere forsker ved Vestlandsforsking, i Aftenposten nylig.

- OL forandret oss

Men ordfører Synnøve Brenden Klemetrud (Ap) synes Lillehammer har god grunn til å feire.

- Alle ringvirkningene av OL har gitt oss en vekst vi ellers ikke ville hatt. Vi er liten by som har opplevd å ha hele verden på besøk. Nesten alle var involvert og deltok på folkefesten. Det gjør noe med oss som bor her. Vi har hatt en kreativ periode, og noen har fått muligheter de aldri ellers hadde fått!

Dette er noen av OL-effektene, ifølge Lillehammer kommune:

  • 77 verdenscuprenn, 21 VM, ett EM og 21 NM i ulike vinteridretter og landskamper i ishockey og håndball er arrangert i OL-anleggene.
  • Nye kulturfasiliteter, som Kulturhuset Banken, Lillehammer kunstmuseum og ny konsertsal på Maihaugen, har trukket til seg en rekke større arrangementer og kulturbegivenheter.
  • Høgskolen i Lillehammer har tredoblet antall studenter og ansatte.
  • Turisttrafikken har økt sterkt, antall overnattingsdøgn er doblet og hytteutbyggingen stor, spesielt i Øyer og Ringebu.
  • 1.000 arbeidsplasser er skapt i IT- og mediebedrifter som har etablert seg på grunnlag av den tekniske infrastrukturen som ble bygd opp til OL.
  • Folketallet er økt med drøyt 1.000, til snaut 25.000.

Etterbruksfondet tømmes

Nå vil ordføreren bruke 10 års-jubileet 12.-15. februar til å gjenskape stemningen og kreativiteten fra 1994.

Et skår i gleden er at det er Tromsø, og ikke Lillehammer, som er Norges kandidat til å arrangere OL i 2014. Det øker også bekymringen for hva som skal skje med OL-anleggene når etterbruksfondet tar slutt, omtrent samtidig med 2014-OL.

Årlig hentes det ut 8-10 millioner kroner fra fondet for å få driften til å gå rundt i de fem OL-anleggene i Lillehammer: Håkons Hall, Birkebeineren Skistadion, Kanthaugen Freestyleanlegg, Lysgaardsbakkene og Bob- og akebanen.

- Vi er forpliktet til å drive anleggene videre også etter 2014. Men kommunen kan ikke ha ansvar alene for å drive nasjonale anlegg av internasjonal standard. Vi er avhengig av å få lagt store arrangementer hit, og det er vi også blitt lovet, sier Klemetrud.

Powered by Labrador CMS