Ap-politikerne i Østfold går på husbesøk i Moss. Her ser vi Irene Hetmann Landgren, Tommye Winther, Filip Diskerud, Filsan Warsame og Hashim Abdi.

Ap-politikerne i Østfold går på husbesøk i Moss. Her ser vi Irene Hetmann Landgren, Tommye Winther, Filip Diskerud, Filsan Warsame og Hashim Abdi.

Foto: Østfold Ap

Velgerne møter opp til omvalg i Moss

Politikerne driver valgkamp i høstmørket i Moss, og overraskende mange velgerne møter fram til forhåndstemming.

– Jeg var veldig pessimist og trodde ikke på mer enn 20 prosents oppslutning. Men etter første dag med forhåndsstemming ser jeg lysere på det, sier valgansvarlig Inger-Lise Skartlien i ukas episode av Kommunal Rapports podkast Kontrollutvalget.

Første dag av forhåndsstemmingen var det tilløp til kø i enkelte av lokalene, kan Skartlien fortelle. Hun er positivt overrasket. Hele 1.200 stemmer kom inn.

– Vi har brukt mye ressurser på å opplyse om dette valget, og det virker som om folk har fått det med seg, sier hun.

Omvalget i Moss er altså et omvalg til fylkestinget i Østfold. Ett valglokale manglet stemmer til INP på valgdagen. Partiet manglet sju stemmer på å ta et nytt mandat, og dermed innvilget Kommunaldepartementet omvalg, men bare i Moss kommune, eller for dem som kan stemme i Moss.

Miniversjon

I novembermørket dukker også partiene fram i boblejakker, luer og votter. I Arbeiderpartiet har de gått på husbesøk og stått på stand.

– Det er en miniversjon av en vanlig valgkamp. Noen har fått med seg at det er valg, andre ikke, sier Desiré Craggs, fylkessekretær i Østfold Arbeiderparti.

Hun mener valgkamp i november kan ha noen fordeler.

– Nå kan folk stemme og gå på Black Friday-handel samtidig, sier hun.

Også rikspolitikerne tar veien til Moss. Trygve Slagsvold Vedum åpnet Senterpartiets valgkamp før omvalget sist uke, mens forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og Frp-leder Sylvi Listhaug kommer til Moss for å bidra i valgkampen denne uka. Det gjør også Rødt-leder Marie Sneve Martinussen, som bor i Moss.

Etter det ordinære valget ble det knepen seier til Arbeiderpartiet, og tidligere Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje ble utropt til ny fylkesordfører. Men om INP får et ekstra mandat ved omvalget, og heller velger Høyre, vil Thor Hals fra Høyre bli fylkesordfører.

Må ha over 60 prosent

Ved det ordinære valget i høst var oppslutningen på 55,4 prosent. Valgansvarlig Skartlien synes det hadde vært moro om de kunne slå det.

– Vi må nemlig opp i over 60 prosent frammøte om vi skal ha noen innvirkning på det endelige resultatet i fylket, sier Skartlien.