Bjørn Arild Gram (Sp) ligger an til å fortsette som ordfører i Steinkjer, den største kommunen hvor Sp har ordføreren. Foto: Terje Lien
Bjørn Arild Gram (Sp) ligger an til å fortsette som ordfører i Steinkjer, den største kommunen hvor Sp har ordføreren. Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet ordførervinner

Senterpartiet ligger an til å bli det klart største ordførerpartiet etter høstens valg, viser Kommunal Rapports nye ordførerprognose. Se hvem som kan bli ordfører i alle kommuner og fylker i tabellen nederst.

Kommunal Rapport beregner månedlig en ordførerprognose basert på gjennomsnittet i nasjonale målinger, beregnet av Poll of polls. Metoden er forbedret fra tidligere prognoser, og fanger bedre opp partienes vekst og fall. Se i faktaboksen hvordan vi lager prognosen.

Slik lager vi prognosen

Grunnlaget for vår ordførerprognose er gjennomsnittet av nasjonale partimålinger om stortingsvalg siste måned, beregnet av Poll of polls.

Det er få nasjonale målinger som spør om kommunevalg, og de lokale målingene dekker også en ganske liten andel av velgerne.

Ap, Frp og SV gjør det i snitt dårligere ved kommunevalg enn ved foregående stortingsvalg, og deres oppslutning er derfor justert noe ned i prognosen. Med Sp, Venstre, Høyre, MDG og Andre partier er det motsatt.

Videre er vår metode:

  • Dataverktøyet beregner hvor stor fram- eller tilbakegang hvert parti har i prosent fra 2015 til i dag.
  • Denne endringen fordeles likt på alle kommuner. Om et parti har 10 prosent framgang nasjonalt, får det 10 prosent flere stemmer i alle kommuner.
  • Stemmetallet i alle kommuner korrigeres slik at det stemmer overens med antall stemmer i 2015.
  • Mandatene i kommunestyret fordeles.

Vi har fordelt ordførerne etter følgende prinsipper:

  • Flertall alene gir ordfører.
  • Flertall for dagens konstellasjon gir ordfører til dagens ordførerparti.
  • Hvis ikke flertall som i 1 og 2, legges tradisjonelle partiblokker til grunn, og gir det største partiet i blokken ordføreren.