Regjeringen setter inn tiltak for å hindre utenlandsk innblanding i valget. Foto: Valgdirektoratet/Sturlason
Regjeringen setter inn tiltak for å hindre utenlandsk innblanding i valget. Foto: Valgdirektoratet/Sturlason
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen gir råd mot utenlandsk valginnblanding

Regjeringen har sendt ut en brosjyre til alle som stiller til valg i høst med sikkerhetsråd mot utenlandsk påvirkning. Den er ett av ti tiltak i en større plan.

Russlands forsøk på innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016 er det mest kjente eksempelet på påvirkningskampanjer rettet mot valg i andre land.

Tiltaksplan

Regjeringen har opprettet en arbeidsgruppe med alle relevante departementer og aktører., som står bak de ti tiltaket i planen.

 Arbeidsgruppen har vært ledet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og har representanter fra Forsvarsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Utenriksdepartementet, Valgdirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Etterretningstjenesten (E-tjenesten) og Medietilsynet.

 

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.