Norske kommuner må være forberedt på mer ekstremvær. Bildet er fra Sørlandet i 2017.

Norske kommuner må være forberedt på mer ekstremvær. Bildet er fra Sørlandet i 2017.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Kommuner mangler tiltak mot klimaendringer

De fleste norske kommuner regner med å bli påvirket av klimaendringer, men sju av ti sier at de mangler ressurser til å gjøre noe med det, skriver Klassekampen.

Mandag tegnet FNs klimapanel et dystert bilde av følgene av klimaendringene. I rapporten advares det om brå endringer i vær og klima og om stadig mer intense hetebølger, mer styrtregn og kraftigere stormer.

Med forebyggende tiltak som flomsikring og oppgradering av sårbar infrastruktur, kan mange av konsekvensene av klimaendringene hindres. Men mange kommuner er ikke forberedt, skriver Klassekampen.

En spørreundersøkelse blant 122 av landets kommuner fra i fjor viser at kommunene regner med å bli påvirket av mer ekstremvær. Sju av ti kommuner oppgir at de mangler ressurser til å gjøre noe med det.

– Den klare tilbakemeldingen vi fikk fra kommunene, er at mangel på penger og folk til å gjøre arbeidet er det største hinderet for klimatilpasning, sier seniorforsker Marit Klemetsen ved Cicero senter for klimaforskning til avisen.

  • Les også:

Professor og forsker Carlo Aall ved Vestlandsforskning har tidligere konkludert med at kommuner først gjør noe når ekstremværet har rammet.

– Uten innsikt i alle de nye risikoene som oppstår, vil man bli overrasket. Da blir man nødt til å betale dyrt for å rydde opp etterpå. Siden Norge er såpass rikt, har man på en måte hatt råd til den tilnærmingen, men det holder bare til et visst punkt. Det er egentlig et under at liv ikke har gått tapt, sier Aall.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.