Tilsynet skal skje etter nyttår, og det er statsforvalterne som skal stå for den praktiske gjennomføringen.

Tilsynet skal skje etter nyttår, og det er statsforvalterne som skal stå for den praktiske gjennomføringen.

Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Varsler tilsyn med kommunene: – Økning i psykiske vansker hos barn og unge

Statens helsetilsyn skal sjekke hvordan kommunene jobber med å fremme god psykisk helse hos barn og unge.

– Statens helsetilsyn velger å fokusere på dette temaet fordi mange undersøkelser viser en økning i psykiske vansker hos barn og unge. Tidlig innsats i kommunen er viktig i et folkehelseperspektiv, skriver Helsetilsynet i et brev til kommunene.

Tema for tilsynet er følgende: 

  • Om kommunen har oversikt over barn og unges helsetilstand og faktorer i oppvekst- og levekårsforhold som påvirker deres psykiske helse
  • Om kommunen bruker kunnskapen fra oversikten i sitt planarbeid og om dette følges opp med relevante tiltak
  • Om folkehelsearbeidet er tverrsektorielt forankret 
  • Om kommunen evaluerer sitt folkehelsearbeid

Får spørreskjema

Tilsynet skal skje etter nyttår, og det er statsforvalterne som skal stå for den praktiske gjennomføringen.

Første del av tilsynet er i form av et spørreskjema som blir sendt til alle kommunene. På bakgrunn av svarene og lokalkunnskap, vil statsforvalterne deretter velge ut noen kommuner for dybdeintervjuer. 

– Stor handlefrihet

Statsforvalterne vil ikke trekke eventuelle konklusjoner om lovbrudd i tilsynene. Årsaken er at kommunen har stort skjønnsrom og handlefrihet i folkehelsearbeidet, særlig når det gjelder hvordan de prioriterer å følge opp identifiserte folkehelseutfordringer, heter det i brevet fra Helsetilsynet.

Lager en rapport

Helsetilsynet vil oppsummere svarene og funn fra intervjuene på landsbasis i en rapport. Så skal statsforvalterne gjennomføre en felles samling med sine kommuner høsten 2024. Der vil funnene fra undersøkelsen og dybdeintervjuene på fylkesnivå bli presentert, og det legges opp til videre dialog omkring arbeidet for barn og unges oppvekst- og levekår. 

FOLKEHELSELOVEN

  • Ifølge Folkehelseloven skal kommuner «fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller og bidra til å beskytte befolkningen mot faktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen».
  • Kommuner skal også blant annet iverksette nødvendige tiltak for å møte kommunens folkehelseutfordringer. Dette kan blant annet omfatte tiltak knyttet til oppvekst- og levekårsforhold som bolig, utdanning, arbeid og inntekt, fysiske og sosiale miljøer, fysisk aktivitet, ernæring, skader og ulykker, tobakksbruk og alkohol- og annen rusmiddelbruk.
  • Kommunen skal gi informasjon, råd og veiledning om hva den enkelte selv og befolkningen kan gjøre for å fremme helse og forebygge sykdom.