Fylkeskommunen spiller en større rolle i utvikling av et bærekraftig samfunn enn noen gang tidligere, skriver Bård Stranheim.

Fylkeskommunen spiller en større rolle i utvikling av et bærekraftig samfunn enn noen gang tidligere, skriver Bård Stranheim.

Foto: Foto: Eva Susanne Drugg / Vestfold og Telemark fylkeskommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Vi trenger en fylkeskommunal delingskultur

La oss ikke dele fylket, men skape delingskultur gjennom å bygge videre på åpne og kompetente folk som sammen vil skape noe større.

Skal Vestfold og Telemark fylkeskommune bestå eller deles i to? Spørsmålet er til høring fram til beslutning i fylkestinget 15. februar.

Vi har ikke tatt stilling til om fusjonen var smart, kun reversering.

Green Industry Cluster representerer 100 bedrifter med 30 milliarder i omsetning. Vi setter pris på ytringsmuligheten i høringsrunden. Nesten uten unntak representerer vi en stemme for å beholde dagens sammenslåtte fylkeskommune.

Klyngen spurte sine medlemsbedrifter. Bedriftslederne har vurdert flere påstander, hvor disse to representerer over 90 prosent:

  • «Tullete bruk av ressurser. Det er fordeler og ulemper med begge, men syns ikke vi skal bruke mer tid og penger på spørsmålet, men hente ut gevinster av det som er igangsatt.» (70 %)
  • «Helt feil! Fusjonen ga helt nye muligheter for mer slagkraftige enheter, og økt samarbeid for og mellom aktørene i næringslivet. La oss bare fortsette, vi ser allerede nå at dette går i riktig retning.» (22 %)

Vi har ikke tatt stilling til om fusjonen var smart, kun reversering.

De viktigste signalene vi ønsker å gi er: Grunnlaget for gode liv er hvordan vi steller med kloden, og hvordan vi møter menneskers behov. Begge deler er avhengig av at vi skaper verdier til fordeling gjennom lønnsomme bedrifter. Disse tre – kloden, mennesker og bedrifter står sammen i denne triple bunnlinjen. Den ene like viktig som den andre.

Fylkeskommunen spiller en større rolle i utvikling av et bærekraftig samfunn enn noen gang tidligere. Vi som representerer næringslivet opplever at vi er et tospann. Vi drar i samme retning. Vi deler samme ansvar. Bygger en bedre delingskultur sammen.

Forutsetningen for en god fordelingspolitikk, er at noen bringer verdier til bordet vi kan dele. Fylkeskommunen spiller en viktig rolle i peke ut retning og invitere aktørene som sammen for økt verdiskaping.

I de neste 20 årene er klimautfordringene den vilt viktige oppgaven vi står sammen om. Lykkes vi ikke med dette, blir veldig mye annet lite vesentlig. Derfor blir spørsmålet: Bidrar reversering positivt eller negativt til å løse klimautfordringene? Vi heier på arbeidet som er påbegynt.

Det viktigste elementet i en næringsvennlig politikk er forutsigbarhet. Bedriftsetablerere kan regne på fordeler og ulemper i sine regneark, men unngår uforutsigbarhet. Vi oppfordrer politikere til å vise raushet nok til å gjøre det beste ut av beslutninger som er fattet, ikke bruke rausheten til å finansiere reversering. Det kan sende et signal om politiske prinsipper viktigere enn forutsigbarhet.

Mange opplever at fusjonen er et arrangert ekteskap. Det vekker følelser. Det er mange sterke og gode følelser knyttet til de gamle fylkenes merkenavn. Er ikke vi den perfekte alliansen, med Telemarks historie med å skalere teknologi til industri og Vestfolds kommersielle styrke?

La oss ikke dele fylket, men skape delingskultur gjennom å bygge videre på åpne og kompetente folk som sammen vil skape noe større.

Skulle det bli fylker i bevegelse om Viken fordeles på nytt, inviterer vi gjerne Buskerud med i familien!