Gjennom anskaffelser kan kommunene koordinere krafttak, og utfordre leverandørene på å levere eller utvikle nye løsninger i arbeidet med å redde Oslofjorden, skriver innovasjonspådriverne i Leverandørutviklingsprogrammet.

Gjennom anskaffelser kan kommunene koordinere krafttak, og utfordre leverandørene på å levere eller utvikle nye løsninger i arbeidet med å redde Oslofjorden, skriver innovasjonspådriverne i Leverandørutviklingsprogrammet.

Foto: Gisle Oddstad, VG
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Oslofjorden kan og skal reddes, men ikke med politiske pålegg alene

Samarbeid mellom kommuner og næringsliv om innovative løsninger er avgjørende for å redde Oslofjorden. Små kommuner kan ikke makte dette alene!

En redningsplan for Oslofjorden ble igangsatt av Miljødirektoratet i fjor på vegne av Klima- og miljødepartementet.

Nå viser en ny rapport at mange av de 118 kommuner som må melde til Miljødirektoratet om de har igangsatt utslippstiltak som skal redde Oslofjorden, ikke gjør dette.

Gjennom anskaffelser kan kommunene koordinere krafttak.

Hva er årsaken til det? Er oppgaven for stor for den enkelte kommune? Finnes det ikke løsninger i markedet?

Fire departementer har gjennom flere regjeringer vist sin tillit til Leverandørutviklingsprogrammets (LUP) bruk av innovative offentlige anskaffelser (IOA). Det er en metode som bidrar til å utfordre næringslivet, løse klimautfordringer og skape gode løsninger for samfunnet generelt gjennom innovative anskaffelser.

Resultater av IOA der vi har vært bidragsyter, blant annet satsingen på utslippsfrie byggeplasser og elektriske hurtigbåter, viser at metoden er effektiv. Dette er resultater som også Europa ser til.

Store, felles utfordringer i samfunnet, som å redde Oslofjorden, kan bare løses gjennom et felles koordinert krafttak. Alle må ta sitt ansvar. Vi kan komme raskt i gang om vi bruker muligheten, tar tilgjengelige ressurser og virkemidler i bruk. Offentlige anskaffelser «spiller opp» til nettopp dette.

Gjennom anskaffelser kan kommunene koordinere krafttak, og utfordre leverandørene på å levere eller utvikle nye løsninger. Her finnes også virkemidler tilgjengelig for bedriftene, som vil bidra med å utvikle løsninger, på oppfordring av og i nært samarbeid med kommunene.

Går vi sammen om en felles koordinering for å bruke muligheten, ressurser og virkemidler for å utvikle de gode løsningene, kan vi redde Oslofjorden. Leverandørutviklingsprogrammet er tilgjengelige og klare for å bidra til å løse en ny stor samfunnsutfordring!