Nordmenn flest vil heller eie egen bolig enn å leie den. På samme måte mener KLPs eiere at det lønner seg å eie fremfor å leie.

Foto: Britt Glosvik
Debatt

Mer velferd ved å være med i KLP

Oslo Economics skaper inntrykk av at det er gratis å leie egenkapital i et aksjeselskap.

Sverre Thornes er konsernsjef i KLP

Sist uke trykket Kommunal Rapport et debattinnlegg fra Oslo Economics om konkurransesituasjonen på offentlig tjenestepensjon. Som kjent kom rådgivningsselskapet nylig med en rapport om temaet skrevet på oppdrag fra Storebrand.

Det er ikke uten grunn at Øygarden valgte KLP i konkurranse med Storebrand.

I innlegget angriper de KLP, som ble etablert av og for kommune- og helsesektoren, og som derfor har levert offentlig tjenestepensjon til små og store kommuner og helseforetak i over 71 år.

Det var i fjor at Storebrand annonserte comeback på markedet for offentlig tjenestepensjon etter sju-åtte års fravær. Ved hjelp av Oslo Economics prøver de å gjøre comeback med argumenter som at kommunene får frigjort oppspart egenkapital ved å flytte til Storebrand.

Som eksempel peker de på at Stavangers egenkapital på 214 millioner i KLP kan finansiere 21 sykehjemsplasser, 37 lærere eller nær 150 barnehageplasser i ti år.

Det Oslo Economics ikke forteller, er at når aksjonærer i Storebrand stiller med egenkapitalen, tar de seg betalt for det. Når Storebrand lover sine egne aksjonærer 10 prosent avkastning, er det selvfølgelig noe som må betales av kundene.

Om vi tar eksempelet Stavanger og regner ut fra historiske tall fra Storebrand på hvor mye de måtte betalt i leie til Storebrand, tilsvarer det ti års drift av 42 sykehjemsplasser, 74 lærere eller nær 300 barnehageplasser. Det vil si at de ville ha betalt dobbelt så mye i leie – og ikke hatt en krone på konto etterpå.

Nordmenn flest vil heller eie egen bolig enn å leie den. På samme måte mener KLPs eiere at det lønner seg å eie fremfor å leie. Og det gjelder ikke minst i det langsiktige perspektivet som gjelder sparing til pensjon. KLP gjør det mulig for både store og små kommuner å slippe å stille med full egenkapital slik man må i en pensjonskasse, og samtidig slipper å betale høy leie til private aksjonærer.

Det er ikke uten grunn at Øygarden valgte KLP i konkurranse med Storebrand. Ikke bare viser det at vi var den som tok oss minst betalt for å drifte pensjonene, men og at vi har klart å opprettholde konkurransekraften.

Kanskje enda viktigere er det at de mener vi er den leverandøren som leverer høyest kvalitet, best service og mest kompetanse på offentlig tjenestepensjon.

I KLP får kundene tilgang til Norges største fagmiljø på offentlig tjenestepensjon. Det er riktig at produktet er det samme og gir de ansatte like rettigheter uansett hvem som leverer pensjonen. Men det å utbetale riktig pensjon til riktig tid gjør seg ikke selv. Det krever kompetanse, ressurser og systemer og kan utgjøre betydelige forskjeller som kommunene bør vurdere.

I KLP blir de også del i et sterkt forvaltningsmiljø som har levert gode resultater over mange år. I KLP har eierne innflytelse over hvordan pengene forvaltes, som hvor mye som investeres tilbake lokalt, regionalt og nasjonalt for å bidra til at vi har levende kommuner med næringsliv som gir arbeidsplasser.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.