– Flere kommuner vurderer nå egne lokale ildforbud, sier direktør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
– Flere kommuner vurderer nå egne lokale ildforbud, sier direktør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).Foto: DSB

Brannfaren bekymrer – beredskapen er høynet

Store deler av Østlandet innfører forbud mot bruk av ild i utmark. – Brannfaren bekymrer, sier Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Beredskapen er nå høynet med fem helikoptre.

Det blir forbudt med bruk av ild i alle de 29 kommunene i Romerike, Follo og Østfold. Forbudet vil i første omgang gjelde i tre uker. 

Distriktet har 10 brannvesen og det bor rundt 780.000 innbyggere i området.

– Det blir tillatt med bruk av grill i egen hage der det åpenbart ikke kan medføre brann, og dersom faren for brann og spredning er lav. Jeg stoler på at folk har evnen til å vurdere risikoen for spredning fra sin egen hage og at de eventuelt tar alle forhåndsregler for å eventuelt forhindre at en brann oppstår, sier brannsjef Terje Romfog i Rakkestad.

Indre Østfold brann og redning IKS har tidligere oppfordret til å ikke fyre opp bål, røyke, bruke engangsgriller eller bruke motorsager og kantklippere i nærheten av skog og mark.

Skogbrannfaren øker dag for dag fram mot kommende helg, viser kart fra DSB.

Skogbrannfaren øker dag for dag fram mot kommende helg, viser kart fra DSB.

Foto: Skjermdump

I går innførte Larvik brann og redning og Sandefjord brann og redning også en midlertidig forskrift om forbud mot bruk av ild i sine kommuner. Forskriften forbyr også bruk av ild i innmark, inkludert faste, godkjente bålplasser.

«Vi ber også virksomheter som driver med eksempelvis skogdrift, linjearbeid kraft og tele, kantklipping av veinettet, sliping av jernbanelinjer og liknende om å vurdere risikoen for brann og etablere tiltak for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå».

Asker og Bærum brann og redning ber også innbyggerne unngå å bruke åpen ild.

Helikoptrene står klare

Det ventes temperaturer rundt 30 grader på Østlandet neste uke og ikke en regndråpe så langt Meteorologisk institutt kan se. Over store deler av Sør-Norge øker skogbrannfaren dag for dag.

– Brannfaren bekymrer, sier direktør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Han påpeker at de fleste skogbranner skyldes menneskelig aktivitet og at forebygging er viktig, som det generelle bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september.

– Klarer Norge å håndtere store skogbranner?

– Vi er klar for å håndtere de brannene vi tror kan komme i Norge. Ekstreme branner som vi har sett i Hellas, Frankrike og Spania har vi ikke sett her og tror ikke de vil komme ennå. Når det er tørre perioder, som nå, må vi tilpasse beredskapen til det.

DSB gjør beredskapsvurderinger to ganger i uken, og nå er beredskapen justert kraftig opp, ifølge Ly.

I tillegg til ett fast brannhelikopter på Torp, står det nå to på Kjeller og ett i Stavanger, Sauda og Kjevik.

– Blir det behov, så er det system der vi mobiliserer ressurser fra hele landet og fra EU.

Han mener det viktigste er å ta ned risikoen for brann. 

– Å følge de lokale reglene for bålforbud og å være ekstremt forsiktig med bruk av åpen ild. Ser man skogbrann, så varsle 110-sentralene så raskt som mulig. Tenk egen sikkerhet, sier Ly.

Dagens brannberedskap ikke god nok for morgendagens skogbranner

Røyk fra Canada

I Canada har 3.300 kvadratkilometer skog brent ned. Røyken og partikler fra disse over 400 skogbrannene, ses og føles over hele Nord-Amerika. Den kan også merkes i Norge.

– Folk på Vestlandet vil kanskje lukte røyken, eller se det som en dis på horisonten, sier seniorforsker ved klima- og miljø-instituttet NILU, Nikolaus Evangellou til TV 2.

Sot og partikler etter brannene legger seg også over snødekket i Arktis. Dette gjør at isen smelter hurtigere enn antatt.