KS mener det er stor grad av samsvar mellom Gjerdrumutvalgets vurderinger og hva KS ser som de store utfordringene ved fare for naturskade. Det sier styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS.

KS mener det er stor grad av samsvar mellom Gjerdrumutvalgets vurderinger og hva KS ser som de store utfordringene ved fare for naturskade. Det sier styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS.

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS: Viktig at Gjerdrumutvalgets forslag blir fulgt opp

KS mener rapporten etter leirskredet i Gjerdrum gir viktig dokumentasjon. De mener det er behov for klargjøring av ansvar og oppgavefordeling.

I en pressemelding skriver Kommunesektorens organisasjon (KS) at det er stor grad av samsvar mellom Gjerdrumutvalgets vurderinger og hva de ser som de store utfordringene ved fare for naturskade.

– Det er absolutt behov for en klargjøring av ansvar og oppgavefordeling, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS etter fremleggelsen av Gjerdrumutvalgets rapport om forebygging av kvikkleireskred.

Utvalget mener staten i større omfang må bistå for å sikre eksisterende bebyggelse mot naturfare, og at NVEs bevilgning til sikring mot naturfare økes fra 300 millioner til 1,5 milliarder kroner årlig.

– Dette er en nødvendig opptrapping av statlig bidrag for å hindre unødvendig høye kostnader for samfunnet og slik unngå konsekvenser for innbyggernes sikkerhet, sier Helgesen.

KS mener et godt tiltak kan være en ny lov for sikring mot naturskade. En slik lov mener KS skal kunne tydeliggjøre ansvar og plikter for grunneier, kommunen og staten når det gjelder for eksempel varsling og utbedring.

I rapporten framheves også mangelen på riktig og tilstrekkelig kompetanse i både offentlige og private virksomheter som skal sikre trygghet for innbyggerne.

– Det som er viktig nå, er at forslagene blir fulgt opp og satt ut i livet, ikke minst når det gjelder sikringsarbeid. Så bør fortsatt prinsippet gjelde at de som får ansvar er, eller blir gjort, i stand til å ivareta dette ansvaret, sier Helgesen.

(©NTB)