En forutsetning for omfordeling av vaksinene er at kommunene som får færre doser i juni og begynnelsen av juli, skal ha kapasitet til å ta dette igjen i slutten av juli. Helsedirektoratet skal nå sjekke med kommunene om de har mulighet til det.

En forutsetning for omfordeling av vaksinene er at kommunene som får færre doser i juni og begynnelsen av juli, skal ha kapasitet til å ta dette igjen i slutten av juli. Helsedirektoratet skal nå sjekke med kommunene om de har mulighet til det.

Foto: Agnar Kaarbø
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Flere kommuner sier nei til mer vaksinering i juli

Protestene mot skjevfordelingen av vaksinedoser fortsetter.

En rekke av kommunene som ligger an til å miste vaksinedoser i juni, sier nei til å ta igjen det tapte i juli. Helsedirektoratet mener de kan ruste opp for å sette flere doser dersom vaksinene blir skjevfordelt.

Ordførerne i Stavanger, Randaberg, Sola og Sandnes sendte tirsdag ettermiddag felles brev til statsminister Erna Solberg. De reagerer på at Nord-Jæren har fått nedjustert antall vaksinedoser. Det bekymrer de lokalpolitiske topplederne i regionen.

De minner om at de er en felles bo- og arbeidsmarkedsregion, og at Sandnes, Randaberg Stavanger og Sola den siste tiden har hatt et høyere smittetrykk enn Stavanger.

«For oss er det et svært viktig ledd i smittehåndteringen at vi fremover mottar vaksiner som planlagt, dette sett i lys av utfordringene med ferieavvikling, personellressurser og samarbeid overfor frivillige organisasjoner. Samtidig skaper det trygghet og forutsigbarhet i forhold til smittesituasjonen og innbyggere», heter det i brevet.

Ordførene peker også på arbeidet Sola har i forbindelse med håndtering av utenlandsreisende til regionen via Stavanger lufthavn, Sola. I tillegg kommer arbeidet med regionens karantenehotell for de reisende.

«Både håndtering av innreise og karantenehotell vil også de neste månedene legge beslag på store ressurser», påpeker ordførerne.

De undrer seg over den varslede endringen i vaksinefordelingen og forventer likebehandling slik at Nord-Jæren regionen behandles som en region i forhold til tildeling av vaksiner.

Til de med høyt smittetrykk

Regjeringen har gått inn for å endre vaksinasjonsstrategien slik at 25 kommuner som har hatt høyt smittetrykk over tid, får 60 prosent flere doser enn de ellers ville fått fram til alle over 18 år har fått tilbud om vaksine.

Forslaget innebærer samtidig at 319 kommuner vil få om lag 35 prosent færre doser enn befolkningsnøkkelen tilsier, i opptil sju uker. Innbyggerne i disse kommunene utgjør om lag halvparten av Norges befolkning. 13 kommuner får ingen endring.

En forutsetning for omfordelingen er at kommunene som får færre doser i juni og begynnelsen av juli, skal ha kapasitet til å ta dette igjen i slutten av juli. Helsedirektoratet har fått i oppgave å sjekke med kommunene om de har mulighet til det.

Blant kommunene man vurderer å gi flere vaksinedoser, er 24 kommuner på Østlandet, deriblant Oslo, Sarpsborg, Drammen, Fredrikstad, Lillestrøm og Moss.

Mange skeptiske

Også helt i nord og helt i sør melder kommunene at det vil bli problematisk med en slik omfordeling. NRK skriver at ti kommuneoverleger fra Agder har gått sammen og sendt brev til Folkehelseinstituttet om at det siste vaksinasjonsforslaget vil føre til store problemer i deres kommuner.

Harstad er blant 14 kommuner i nord som før helgen signerte et lignende opprop.

Øygarden kommune har også rykket ut med en pressemelding der de ber regjeringen om å holde på sin nåværende strategi.

– En endring vil få store negative konsekvenser for gjennomføringen av vaksinasjonen i kommunen vår, sier ordfører Tom Georg Indrevik.

Kan ruste opp

Beskjeden fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tirsdag var at kommunene kan ruste opp for å sette flere doser i juli dersom vaksinene blir skjevfordelt.

Nakstad sier til VG at han mener kommunene bør greie å bemanne opp dersom de planlegger det godt nok. Han viser også til at juli uansett blir den måneden da flest vaksiner blir satt i Norge.

– Alle kommunene har muligheten til å bemanne opp for å forberede seg for flere i juli, dersom de tar i bruk personell som er ferdig klarert gjennom Helsedirektoratets ordninger for nasjonalt helsepersonell eller helsefagsstudenter som trenger sommerjobb. Også andre fra frivillige organisasjoner kan trolig bistå med logistikkoppgaver, dersom det planlegges godt, sier han til avisen.

Han legger til at han er bekymret for at noen kommuner ikke får det til slik at det vil ta lengre tid å få gjennomført vaksinasjonen i Norge.

– Vi håper kommunene strekker seg langt for å få til dette. Det dreier seg om å få vaksinasjonen ferdig så raskt som mulig, sier Nakstad.