Skien er nå på lista over kommuner som FHI mener bør få flere, ikke færre vaksinedoser.

Skien er nå på lista over kommuner som FHI mener bør få flere, ikke færre vaksinedoser.

Foto: Lisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

FHI: Anbefaler at færre kommuner mister vaksinedoser

Skien, Rakkestad og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

Saken er oppdatert 20. mai. Sunnfjord er endret til Færder.

Saken oppdatert 16. mai med at Gjerdrum er flyttet til nullkommune fra å ha vært prioritert. Rakkestad går fra nullkommune til prioritert. Sitat fra HOD. Førde er endret til Sunnfjord og opplysninger om Tromsø kommunes vaksinetempo er lagt til.

Helsedepartementet ba tidligere denne uka Folkehelseinstituttet (FHI) levere inn en fornyet vurdering av listen over de kommunene som skal få flere vaksinedoser.

I et utkast fra FHI som er sendt fra Helsedirektoratet til kommuneoverleger og vaksinekoordinatorer i Vestfold og Telemark, er Rakkestad, Skien og Nesodden kommune lagt til denne listen, mens Gjerdrum, Moss og Frogn er fjernet.

Dermed kan det ligge an til at 24 kommuner får 60 prosent flere vaksinedoser enn befolkningsnøkkelen legger opp til.

I en epost til NTB skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet at FHI hadde frist til klokken 15 fredag om å levere den oppdaterte listen.

– Denne listen vil Helsedirektoratet benyttes i sin kontakt med statsforvalterne, men den endelige beslutningen vil regjeringen komme tilbake til etter at statsforvalterne har gjort sin gjennomgang, sier han.

Færre kan miste vaksinedoser

I tillegg legges det opp til at flere kommuner ikke må gi fra seg vaksinedoser. På listen over de såkalte nullkommunene som regjeringen la fram onsdag, sto Bergen, Førde, Hamar, Kongsvinger, Kristiansand, Larvik, Nes, Ringerike, Ringsaker, Sandnes, Skien, Stavanger og Trondheim.

I FHI-utkastet står ikke lenger Ringsaker, Førde, Larvik, Sandnes, Kongsvinger og Hamar på listen over nullkommuner, mens disse kommunene lagt til: Gjerdrum, Moss, Holmestrand, Lunner, Frogn, Porsgrunn, Tønsberg, Marker, Aurskog-Høland, Færder, Øvre Eiker, Hurdal, Horten, Sandefjord, Bamble, Kongsberg og Skiptvet.

Til sammen er det 23 såkalte nullkommuner i utkastet, inkludert Trondheim og Kristiansand, som står listet opp i en egen bolk under nullkommuner. FHI skriver det også kan vurderes å ta med Trondheim og Kristiansand som er store befolkningstette kommuner, hvor både tiltak og smittespredning vil få større konsekvenser enn i mindre kommuner.

Møtte kritikk

En rekke ordførere har siden regjeringens pressekonferanse onsdag vært svært negative til at de kan miste vaksinedoser samtidig som de den siste tiden har opplevd høyt smittetrykk og levd under strenge koronatiltak.

Ordførere fra Vestfold og Telemark ba torsdag statsminister Erna Solberg (H) om et møte om den geografiske vaksineomfordelingen.

Folkehelseinstituttets modell for å velge ut kommuner tar høyde for smitterisiko, innleggelsesrisiko og hvor langt kommunene har kommet i vaksinasjonen. I tillegg er det lagt vekt på tiltakstrykket.

Ordfører-jubel

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) er kjempefornøyd med at det nå kan se ut til at kommunen ikke mister vaksinedoser.

– Etter en slik modell lander Tønsberg ut på «stedet hvil». Vi får ikke flere doser enn forespeilet, men blir heller ikke fratatt noen. Vi er fornøyd med at det nå ser ut som FHI og regjeringa lytter til oss i denne saken, sier Rygh Pedersen i en pressemelding.

Også i Holmestrand kommune jubler ordfører Elin Weggesrud (Ap).

Holmestrand-ordfører Elin Weggesrud (Ap)er glad for at kommunen likevel kan få flere vaksinedoser.

Holmestrand-ordfører Elin Weggesrud (Ap)er glad for at kommunen likevel kan få flere vaksinedoser.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

– Det opplevdes som en uforståelig avgjørelse at vi måtte gi fra oss disse dosene. Dette var en god nyhet. Jeg er glad for det på vegne av innbyggere, ansatte og næringsliv i kommunen, sier hun.

Det er regjeringen som til slutt avgjør hvilke kommuner som skal få flere vaksinedoser, hvilke som får beholde dosene sine og hvilke som må gi fra seg vaksinedoser.

I tillegg til en ny kommunevurdering fra FHI skal Helsedirektoratet gjennom statsforvalterne avklare om kommunene som mister vaksinedoser, har kapasitet til å gjennomføre en slik vaksinasjonsplan. De har fått frist for dette oppdraget onsdag 19. mai klokka 12.

Utfordring for Tromsø

Dersom Tromsø skal følge FHIs vaksineplan, må halve befolkningen holde seg hjemme i slutten av juli og starten av august for å bli vaksinert.

Skjevfordelingen av vaksiner gir Tromsø en utfordring. I tre uker fra midten av juli, må kommunen vaksinere halve befolkningen for å følge planen fra Folkehelseinstituttet, skriver Nordlys.

Det må settes fire ganger så mange vaksinedoser i uka som kommunen gjør nå.

– Det er en formidabel mengde doser som skal settes på den verste tiden. Både med tanke på om vi har frivillige og folk nok til å utføre vaksineringen, de har jo også ferie, men også fordi det er mange i befolkningen som naturlig er på ferie og bortreist da, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Han tør ikke svare ja eller nei på om det i det hele tatt er mulig å vaksinere så mange på så kort tid i Tromsø.

(©NTB)