Folk fra Honningsvåg kjempet i mange år for å få kalle Honningsvåg for by. I 2005 fikk innbyggerne bekreftelsen.

Folk fra Honningsvåg kjempet i mange år for å få kalle Honningsvåg for by. I 2005 fikk innbyggerne bekreftelsen.

Foto: Thomas Frigård
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Honningsvåg er Norges nordligste by likevel

En årelang strid er over. Honningsvåg på Nordkapp kan kalle seg Norges nordligste by selv om kommunen har færre enn 5.000 innbyggere. Nå har vi 107 byer i Norge.

Se alle Norges byer i denne saken:

Honningsvåg var lynraskt ute med å erklære seg for by da regjeringen åpnet for frislipp i 1996. Dermed ble de ikke bare by, men Norges nordligste by, en tittel Hammerfest hadde kunne pryde seg med til da. 

Honningsvåg er også verdens fjerde nordligste by, etter Qaanaaq og Upernavik på Grønland og Barrow i Alaska, USA.

Legenden sier at hammerfestingene lobbet aktivt på Stortinget for å få til noen kriterier for å kalle seg by, som for eksempel innbyggertall. Stortinget vedtok da at en by må ligge i en kommune med minst 5000 innbyggere og ha et sentrum med bymessig struktur. Dermed mente hammerfestingene at Honningsvåg ikke var kvalifisert til å kalle seg by. 

Honningsvåg ga blaffen

Det har de ikke brydd seg om i Honningsvåg. De har kalt seg byfolk likevel. Men i 2005 har også Kommunaldepartementet bekreftet at loven ikke kan ha tilbakevirkende kraft. Dermed gjelder det lille kuppet Honningsvåg gjorde i 1996.

Striden blomstret opp igjen da fylkestinget i 2005 skulle revidere fylkesplanen for Finnmark. I fylkesplanen sto det at Finnmark har 19 kommuner og seks byer. Men til fylkesplanleggernes kontor kom det en protest fra Hammerfest: Honningsvåg kunne ikke lovmessig kalle seg by, og dermed måtte de ut av fylkesplanen. 

Ville ikke bli innblandet

Fylkesplanleggerne sjekket da med Kommunaldepartementet, som kunne bekrefte at Honningsvåg var by.

– Men fylkestinget valgte å ta ut setningen om antall byer i Finnmark. De ønsket ikke å blande seg inn i striden mellom Hammerfest og Honningsvåg, sier fylkesplanlegger Stine Larsen.

Nordkapp kommune hadde i 2005 ca. 3.400 innbyggere, hvor de fleste bor i Honningsvåg.

Saken er sist oppdatert 29. mars 2022.